Fogászati vízrendszerek bakteriális szennyezettsége

fogorvosi rendelő

A fogászati kezelőegységekben a kezeléshez használt kézidarabok vízhűtését, valamint a szájöblítő vizet beépített vízrendszer biztosítja, amely több méteres, kis átmérőjű műanyag vezetékből áll. A nagy felület-térfogat arány, a műanyagból kioldódó és a vízben jelenlevő tápanyagok, és a temperált hőmérséklet kedvező feltételeket jelentenek a biofilm kialakuláshoz, amelyet tovább súlyosbít a rendszertelen használatból adódóan pangó vízterek jelenléte.

Tapasztalatok szerint a rendszerben kórokozó baktériumok (Pseudomonas aeruginosa, Legionella, nem tuberkulotikus Mycobacterium) megtelepedhetnek, és szájüregi fertőzéseket, cisztákat, vagy akár tüdőgyulladást is okozhatnak. A kezeléskor keletkező vízpermet akár órákig lebeghet a rendelő levegőjében, így a betegeket és a személyzetet egyaránt veszélyezteti. Ezekkel a kockázatokkal a hazai fogorvosok általában nincsenek tisztában.

Előzetes felmérésként 13 fogászat 19 kezelőegység bakteriális szennyezettségét vizsgáltuk meg. A bejövő hálózati vízből, az öblítővízből és a kézidarabból vettünk mintát, és meghatároztuk az összes telepszámot, a Legionella és P. aeruginosa csíraszámot. A kezelőegységek vízrendszeréből származó minták többségében az összcsíraszám jelentősen meghaladta az ivóvízre meghatározott határértéket.

Legionella a hálózati minták 40%-ából, és a kezelőegységek negyedéből volt kimutatható,a csíraszám az utóbbi mintákban jóval magasabb volt (>10 000 TKE/L). A desztillált vízzel üzemeltetett rendszerekben Legionella nem volt kimutatható, de az összes telepszámban nem volt eltérés a desztillált vizes és a hálózati vízről ellátott egységek között.

Az előzetes eredmények igazolták, hogy megfelelő karbantartás nélkül a fogászati kezelőegységek vízrendszereinek bakteriális szennyezettsége jelentős lehet. A tapasztalatok felhasználásra kerültek az fogászatok infekciókontrolljáról szóló OEK módszertani levél felülvizsgálata során.

Kálmán Emese, Fischer Mónika, Kiss Márta, Vargha Márta

Országos Környezetegészségügyi Intézet, Vízhigiénés osztály
Eötvös Loránd Tudományegyetem

Forrás Magyar Higiénikusok Társasága LXIII. Vándorgyűlése Sarlóspuszta 2014. szeptember 24-26 – Az előadások és poszterek összefoglalói – EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LVIII. ÉVFOLYAM, 2014. 4. SZÁM

kép: thom.itwebs.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.
LegionellaKontroll