Légiós betegség kezelése

„A gyógyulásban döntő szerepe van a betegség korai felismerésének. A mindennapi gyakorlatban még nem gondolnak elég gyakran erre a betegségre. Az időben megkezdett, adekvát kezelés három hét alatt tökéletes gyógyulást eredményezhet. Hatástalan antimikróbás kezelés mellett azonban a gyorsan progrediáló és légzési elégtelenséggel járó halálos kimenetelű megbetegedések aránya még a korábban egészséges fiatal embereknél is meghaladja a 80%-ot.

Ha a tüdőgyulladásban szenvedő beteg nem reagál a bevezetett béta-laktám, vagy aminoglikozid kezelésre, azonnal fel kell merüljön az úgynevezett atípusos légúti patogének kóroki szerepe, és a differenciáldiagnózis során Legionella-fertőzésre is gondolni kell. A területen szerzett súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegek, ha kórházi különösen, ha intenzív osztályos elhelyezést igényelnek, empirikusan mindig Streptococcus pneuomiae és Legionella ellen is hatásos antimikróbás szert/kombinációt kell kapjanak.

A legionárius betegség intracellulárisan ható antibiotikumokkal kezelendő: így fluorokinolonok illetve makrolidok a választandók. Súlyos esetekben a makrolidok és a fluorokinolonok kombinálhatók egymással. Korábban az erythromycin illetve flurokinolon kezelést rifampicinnel egészítették ki, de az újabb irodalmi adatok arra utalnak, hogy a rifampicin hozzáadása a makrolid és a légúti fluorokinolon kezeléshez nem javítja a kimenetelt. Szervtranszplantáltak esetében csak fluorokinolonok alkalmazása javasolt, mivel a makrolidok és a rifampicin a szervtranszplantációt követően alkalmazott gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. A legionárius betegség terápiájának javasolt időtartama 3 hét.

A legionellák in vitro antibiotikum-érzékenységéről nem állnak rendelkezésre nagy esetszámon végzett hazai vizsgálatok eredményei. Az in vitro vizsgálatok során ciprofloxacinnal gyakrabban, néhány esetben erythromycinnnel és rifampicinnel szemben rezisztens izolátum is előfordult. Az adekvát antimikróbás kezelés céljából fontos volna ismerni nagyszámú hazai törzs antibiotikum-érzékenységét, ennek feltétele azonban a több sikeres tenyésztéses vizsgálat.”

Forrás: Módszertani levél a legionárius betegségről és megelőzéséről, fotó

Szólj hozzá!