Kockázati közegek

showerheadA legionarius betegség az esetek döntő többségében a levegőben aeroszol formájában előforduló Legionella baktériumok belégzésének következményeként alakul ki. Ez az aeroszol a legionellákat tartalmazó vízből képződik. A szabad szemmel is látható vízpermet nem aeroszol, de párolgással lecsökkenhet a vízcseppecske átmérője akkorára, hogy aeroszol alakul ki. Az igen kis méretű vízcsepp a levegőben hosszú ideig lebeghet, és így igen nagy távolságokba el is juthat. Aeroszol a folyadék felszínét megtörő mechanikai behatásra képződhet: például víz permetezésekor, levegő vízbe buborékoltatásával, vagy a víz kemény felszínnek való ütközésekor.

A legionellák közegészségügyi kockázatot főleg tehát olyan nyílt rendszerek esetében jelenthetnek, ahol a legionellát tartalmazó vízből aeroszol képződik. Így kockázatot jelenthetnek pl. a hűtőtornyok, a nedves hűtési technológiával üzemelő légkondicionáló berendezések, a rosszul kialakított felületi hűtők (pl. split-klíma), az épületek hideg- és használati melegvíz-rendszerei (különösen a víz- és energiatakarékosság miatt elterjedt, erős porlasztással és nagy nyomással működő zuhanyrózsák), szökőkutak (főként a beltériek), a légnedvesítő berendezések,  a medencés fürdők (főleg a pezsgőfürdők/jakuzzik, mivel ott fokozott az aeroszol képződésének valószínűsége), a kerti locsolók, a fogászati egységek, az ételtároló vitrinek párologtatója, a terápiás lélegeztető készülékek, a permetezők, tűzoltó rendszerek (sprinkler) stb.

Kockázatot jelenthet továbbá minden, olyan 20 és 45°C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek működésük, bemutatásuk vagy karbantartásuk közben aeroszolt bocsátanak ki. Így a kockázatbecslés során figyelembe kell venni más rendszereket is, mint például légtisztítók, autó/buszmosók, nedves tisztító, berendezések, ipari vízrendszerek, dekoratív vízrendszerek.

Korábban túlértékelték a klímaberendezések szerepét, azonban korántsem, mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja, csak a nem rendszeresen ellenőrzött és karbantartott légkondicionálók – leggyakrabban a pangó kondenzvíz vagy a párásítókamra miatt – terjeszthetik a Legionella baktériumokat.

Az expozíció megtörténhet pl. a beteg otthonában, szálláshelyen, egészségügyi intézményekben, hajókon, így gyakorlatilag a teljes lakosság  találkozhat legionellával szennyezett vízzel.

Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg az EMMI Legionella rendelete (49/2015 (XI.6.) szerint: azon 20–50 °C közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges.

Hogy hogy csökkenthető a legionellózis kockázata? Olvassa el az erről szóló blogbejegyzést!

.

Kockázati közegek

Hálózati hideg- és melegvíz

Nedves hűtőtornyok

Medencés fürdők

Egyéb kockázati közegek

[convertbox]
[twinoxide]
Kép: usa.hudsonreed.com,
Készült a Módszertani levél nyomán. (Figyelem, a Módszertani levél archív! A témában megjelent aktuális dokumentumokat elérheti a Külső hivatkozások menüpont alatt)

Dr. Barna Zsófia

Dr. Barna Zsófia

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő,
a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

Kötelező Legionella kockázatbecslés

2016-tól az EMMI 49 /2015 (XI. 6) rendelet alapján kötelezően kockázatbecslést kell készíttetnie, ha az Ön létesítménye Legionella fertőzési kockázatnak van kitéve.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!