Kockázati közegek

showerheadA legionarius betegség az esetek döntő többségében a levegőben aeroszol formájában előforduló Legionella baktériumok belégzésének következményeként alakul ki. Ez az aeroszol a legionellákat tartalmazó vízből képződik. A szabad szemmel is látható vízpermet nem aeroszol, de párolgással lecsökkenhet a vízcseppecske átmérője akkorára, hogy aeroszol alakul ki. Az igen kis méretű vízcsepp a levegőben hosszú ideig lebeghet, és így igen nagy távolságokba el is juthat. Aeroszol a folyadék felszínét megtörő mechanikai behatásra képződhet: például víz permetezésekor, levegő vízbe buborékoltatásával, vagy a víz kemény felszínnek való ütközésekor.

A legionellák közegészségügyi kockázatot főleg tehát olyan nyílt rendszerek esetében jelenthetnek, ahol a legionellát tartalmazó vízből aeroszol képződik. Így kockázatot jelenthetnek pl. a hűtőtornyok, a nedves hűtési technológiával üzemelő légkondicionáló berendezések, a rosszul kialakított felületi hűtők (pl. split-klíma), az épületek hideg- és használati melegvíz-rendszerei (különösen a víz- és energiatakarékosság miatt elterjedt, erős porlasztással és nagy nyomással működő zuhanyrózsák), szökőkutak (főként a beltériek), a légnedvesítő berendezések, a medencés fürdők (főleg a pezsgőfürdők/jakuzzik, mivel ott fokozott az aeroszol képződésének valószínűsége), a kerti locsolók, a fogászati egységek, az ételtároló vitrinek párologtatója, a terápiás lélegeztető készülékek, a permetezők, tűzoltó rendszerek (sprinkler) stb.

Kockázatot jelenthet továbbá minden, olyan 20 és 45°C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek működésük, bemutatásuk vagy karbantartásuk közben aeroszolt bocsátanak ki. Így a kockázatbecslés során figyelembe kell venni más rendszereket is, mint például légtisztítók, autó/buszmosók, nedves tisztító, berendezések, ipari vízrendszerek, dekoratív vízrendszerek.

Korábban túlértékelték a klímaberendezések szerepét, azonban korántsem, mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja, csak a nem rendszeresen ellenőrzött és karbantartott légkondicionálók – leggyakrabban a pangó kondenzvíz vagy a párásítókamra miatt – terjeszthetik a Legionella baktériumokat.

Az expozíció megtörténhet pl. a beteg otthonában, szálláshelyen, egészségügyi intézményekben, hajókon, így gyakorlatilag a teljes lakosság találkozhat legionellával szennyezett vízzel.

Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg az EMMI Legionella rendelete (49/2015 (XI.6.) szerint: azon 20–50 °C közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges.

Hogy hogy csökkenthető a legionellózis kockázata? Olvassa el az erről szóló blogbejegyzést!

.

Kockázati közegek

Hálózati hideg- és melegvíz

Nedves hűtőtornyok

Medencés fürdők

Egyéb kockázati közegek

[convertbox]
[twinoxide]
Kép: usa.hudsonreed.com,
Készült a Módszertani levél nyomán. (Figyelem, a Módszertani levél archív! A témában megjelent aktuális dokumentumokat elérheti a Külső hivatkozások menüpont alatt)