Bemutatkozás

A Legionellakontroll.hu a legátfogóbb magyar nyelvű tudásbázis a Legionella baktériummal, a legionellózissal valamint a vizes kockázati közegekkel kapcsolatban.

Legyen akár létesítmény- vagy ingatlanüzemeltető, akár egészségügyi szakember, tőlünk megkapja a vízbiztonsághoz szükséges szakmai tudást és támogatást.

Hogyan segítünk Önnek?

1. Hiteles szakmai információt kínálunk a legionelláról és a kockázati közegekről

Tudástárunkban bőséges szakértői anyagot talál a Legionella baktériumról és az általa okozott emberi egészségkockázatról. Részletesen bemutatjuk magát a baktériumot, azokat a vizes kockázati közegeket, ahol a kórokozó leginkább előfordul. Eloszlatjuk azt a tévhitet, hogy a Legionella baktérium kizárólag a klímában található meg. Megmutatjuk Önnek, hogy az ivóvíz- és a használati melegvíz-rendszerek, a pezsgőmedencék (jakuzzik) és az egyéb levegőztetett fürdők, illetve a nedves hűtőtornyok is komoly kockázatot jelenthetnek.

Blogunk szakmai cikkeinek követésével naprakész lehet a Legionella baktériummal és a legionellózissal kapcsolatos legfrissebb nemzetközi trendek, tudományos újdonságok témájában, illetve értesülhet a jogszabályi változásokról is.

2. Legionella kockázatértékelést (teljes körű ügyintézéssel) és más szakértői szolgáltatásokat biztosítunk

Nagyvállalatot, egészségügyi létesítményt, szállodát vagy bármilyen létesítményt üzemeltet, esetleg ingatlanfejlesztő?

Velünk könnyedén eleget tehet Legionella kockázatbecslési kötelezettségének, teljes mértékben levesszük az ügyintézési terheket a válláról:

 • Elkészítjük a kockázatértékelési dokumentációt, amely tartalmazza a szakvéleményt – közegenkénti kockázatjellemzéssel – a részletes kérdőív mellékletet, és lehetőségekhez mérten az alaprajzon/függőleges csőterven bejelölt mintavételi pontokat.
 • Kérésére lebonyolítjuk a szükséges önellenőrző vizsgálatokat – beleértve a vízvizsgálatokat is – a jogszabály szerinti ütemezésben.
 • Kérésére végig kísérjük a kockázatcsökkentés lépésein szaktanácsadással. 
 • Igény szerint segítünk dolgozói helyszíni oktatásában vagy írásos oktatási anyag kidolgozásában, így az oktatást házon belül is gond nélkül lebonyolíthatja.
 • Ha kéri, figyelmeztetjük a jogszabályváltozásokra, jogszabályi kötelezettségeikre.
 • Elvégezzük a kockázatértékelés éves vagy soron kívüli felülvizsgálatát.
 • Kérésére részt veszünk a népegészségügyi hatóság ellenőrzésén. 
 • Az önellenőrzéshez szükséges telepszám gyorstesztet, valamint Testo kalibrált mini hőmérőt rendelhet tőlünk.

Kérjen ajánlatot Ön is Legionella kockázatbecslésre!

Ismerje meg szakértőnket, dr. Barna Zsófiát!

A Legionella jelentette kockázat értékelése több tudományágat érintő, interdiszciplináris tudást igényel. Szakértőnk rendelkezik a szükséges műszaki és mikrobiológiai szaktudással, valamint egészségügyi ismeretekkel. Részese volt a jogszabály megalkotásának és a rendelet által hivatkozott módszertani levél elkészítésének illetve évente részt vesz ennek a módszertani útmutatónak a frissítésében is.

Dr. Barna Zsófia

környezetegészségügyi szakember

Tanulmányok:

 • 2005 – Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudomány Kar – okleveles élelmiszermérnök (biotechnológia szakirány)
 • 2013 – Debreceni Egyetem, Népegészségtudományi Kar – környezetegészségügyi szakember
 • 2016 – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar – környezettudományok doktora (környezeti biológia szakterületen)

„A nem kezelt és/vagy nem tudatosan üzemeltetett hazai vízrendszerek többsége komolyan szennyezett legionellával. Több ezer minta és több száz épület elemzésével készült doktori dolgozatomban az épített vízrendszerek – úgymint ivó- és használati melegvíz-vízhálózatok és medencés fürdők – Legionella szennyezettségét vizsgáltam. Büszke vagyok rá, hogy többek között az én munkám is szakmai alapot szolgáltatott a döntéshozók részére a halaszthatatlan jogszabályi háttér megalkotására. Számos nagyvállalat bízott már meg minket azzal, hogy végezzük el Legionella kockázatértékelésüket, büszkén mondhatom, hogy alaposságunkkal maximálisan elégedettek voltak.”