Nedves hűtőtornyok

800152_96812627

Az ún. Legionella rendelet (49/2015 (XI.6) EMMI rendelet) szerint a nedves hűtőtorony olyan berendezés, amelyben a felmelegedett víz légárammal szemben haladva lehűl, miközben a víz egy része a környezeti levegőbe párolog és a lehűtött víz jellemzően valamilyen hőcserélőhöz kerül visszavezetésre, ahol ismét felmelegszik és mint ilyen, fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelent és így, a rendelet szerint a nedves hűtőtornyokra szigorú monitoring követelmények vonatkoznak.

Ezen monitoring követelmények a rendelet szerint a következők: nedves hűtőtornyok esetén a Legionella-csíraszám meghatározását és a 22 °C-on számolt telepszám vizsgálatot havonta kell elvégezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de legalább a hűtőtorony vízteréből. Három egymást követő, értékelhető 1000 Telepképző Egység (a továbbiakban: TKE)/liter alatti Legionella-eredmény esetén a Legionella vizsgálati gyakoriság negyedévesre csökkenthető.

A rendelet 8. § rendelkezik arról, hogy a Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által működtetett elektronikus rendszeren keresztül az üzemeltetőnek, ennek hiányában a tulajdonosnak be kell jelentenie az OTH részére a következő adatok megadásával:
a) az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos neve, székhelye vagy lakcíme,
b) a létesítmény címe (település irányítószáma, neve, a közterület megnevezése, helyrajzi szám), ahol a hűtőtorony működik,
c) a hűtőtorony: ca) gyártója, cb) típusa, típusszáma, cc) gyártásának éve, cd) megnevezése, ce) kialakítása (zárt vagy nyitott), valamint
d) a rendszer térfogata.

Az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos az adatokban bekövetkező változást 15 napon belül köteles az OTH-nak bejelenteni.

A rendelet hatálybalépésekor működő nedves hűtőtornyot a rendelet hatálybalépésétől számított 6 hónapon belül, a rendelet hatálybalépését követően létesítendő nedves hűtőtornyot a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell bejelenteni az OTH-nak a rendelet 8. § (1) bekezdésében foglaltak szerint. A bejelentéshez segítséget adhat a Meddig kell regisztrálni a hűtőtornyokat c. blogbejegyzés.

800148_70705750

De miért jelentenek fokozott kockázatot a nedves hűtőtornyok?

Egy nedves mosó, különösen egy nedves hűtő működési feltételei olyan környezetet biztosítanak a mikroorganizmusoknak, amelyben azok képesek elszapo

rodni. A vízhőmérséklet, a pH feltételek, a tápanyagok koncentrációja, az oldott oxigén és szén-dioxid jelenléte, egyes esetekben a napfény és a nagy felületek mind elősegítik a mikroorganizmusok szaporodását, így a protozonokét, algákét és a baktériumokét – beleértve a legionellákét – is. A nedves hűtők töltetén pedig kedvezőek lehetnek a feltételek a biofilm kialakulásához és a legionellák szaporodásához.

A nedves hűtőből kilépő légáram kedvezőtlen külső légállapotok esetén jelentős mennyiségben szállíthat legionellát tartalmazó vízcseppeket, amelyek a szél útján meglepően távolra is eljuthatnak.

Mindezek magyarázzák, hogy a legionellózis kialakulásának szempontjából legnagyobb kockázatot jelentő épületgépészeti berendezésnek a nedves hűtőtornyokat tekinthetjük.

A legionellózis kialakulásának kockázata a nedves mosókban az alkalmazott víz kezelésével és ellenőrzésével csökkenthető. A vízkezelési stratégia a Legionella kockázatkezelési program kulcseleme; kialakítására vízkezelési szakvállalkozó igénybevétele ajánlott. A hűtőtornyok fertőtlenítéséről többet a Hat kulcslépés hűtőtornyok biztonságos fertőtlenítéséhez c. blogbejegyzésben olvashat.

Fontos még megemlíteni a hűtőtornyok mikrobiológiai ellenőrzéséhez kapcsolódó rendelez szerinti intézkedési szintekek:

SzintVízminőség jellemzéseSzükséges intézkedések
Figyelmeztető szintA Legionella koncentráció 1000 TKE/l feletti eredménye vagy a Legionella
koncentráció nem értékelhető a nem Legionella szervezetek túlzott növekedése miatt
Kockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése
Beavatkozási szintA Legionella koncentráció 10 000 TKE/l feletti, vagy a 22 °C-os telepszám 500 000 TKE/ml feletti eredményeKockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése; Azonnali újramintázás;
Újbóli hasonlóan magas csíraszám esetén azonnali kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása, és kéthetente történő újramintázás a figyelmeztető szintet meg nem haladó vizsgálati eredmények eléréséig
Azonnali beavatkozási szintA Legionella koncentráció 100 000 TKE/l feletti, vagy a 22 °C-os telepszám 5 000 000 TKE/ml feletti eredményeKockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése;
Azonnali újramintázás;
Azonnali kockázatcsökkentő intézkedés, szükség esetén a rendszer leállítása

.

A témához kapcsolódó blogbejegyzések:

Fotó: freeimages