Nedves hűtőtornyok

800152_96812627

Az ún. Legionella rendelet (49/2015 (XI.6) EMMI rendelet) szerint a nedves hűtőtorony olyan berendezés, amelyben a felmelegedett víz légárammal szemben haladva lehűl, miközben a víz egy része a környezeti levegőbe párolog és a lehűtött víz jellemzően valamilyen hőcserélőhöz kerül visszavezetésre, ahol ismét felmelegszik és mint ilyen, fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelent és így, a rendelet szerint a nedves hűtőtornyokra szigorú monitoring követelmények vonatkoznak.

Ezen monitoring követelmények a rendelet szerint a következők: nedves hűtőtornyok esetén a Legionella-csíraszám meghatározását és a 22 °C-on számolt telepszám vizsgálatot havonta kell elvégezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de legalább a hűtőtorony vízteréből. Három egymást követő, értékelhető 1000 Telepképző Egység (a továbbiakban: TKE)/liter alatti Legionella-eredmény esetén a Legionella vizsgálati gyakoriság negyedévesre csökkenthető.

A rendelet 8. § rendelkezik arról, hogy a Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által működtetett elektronikus rendszeren keresztül az  üzemeltetőnek, ennek hiányában a  tulajdonosnak be kell jelentenie az OTH részére a következő adatok megadásával:
a) az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos neve, székhelye vagy lakcíme,
b) a  létesítmény címe (település irányítószáma, neve, a  közterület megnevezése, helyrajzi szám), ahol a hűtőtorony működik,
c) a hűtőtorony: ca) gyártója, cb) típusa, típusszáma, cc) gyártásának éve, cd) megnevezése, ce) kialakítása (zárt vagy nyitott), valamint
d) a rendszer térfogata.

Az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos az adatokban bekövetkező változást 15 napon belül köteles az OTH-nak bejelenteni.

A rendelet hatálybalépésekor működő nedves hűtőtornyot a rendelet hatálybalépésétől számított 6 hónapon belül, a rendelet hatálybalépését követően létesítendő nedves hűtőtornyot a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell bejelenteni az OTH-nak a rendelet 8. § (1) bekezdésében foglaltak szerint.  A bejelentéshez segítséget adhat a Meddig kell regisztrálni a hűtőtornyokat c. blogbejegyzés.

800148_70705750

De miért jelentenek fokozott kockázatot a nedves hűtőtornyok?

Egy nedves mosó, különösen egy nedves hűtő működési feltételei olyan környezetet biztosítanak a mikroorganizmusoknak, amelyben azok képesek elszapo

rodni. A vízhőmérséklet, a pH feltételek, a tápanyagok koncentrációja, az oldott oxigén és szén-dioxid jelenléte, egyes esetekben a napfény és a nagy felületek mind elősegítik a mikroorganizmusok szaporodását, így a protozonokét, algákét és a baktériumokét – beleértve a legionellákét – is. A nedves hűtők töltetén pedig kedvezőek lehetnek a feltételek a biofilm kialakulásához és a legionellák szaporodásához.

A nedves hűtőből kilépő légáram kedvezőtlen külső légállapotok esetén jelentős mennyiségben szállíthat legionellát tartalmazó vízcseppeket, amelyek a szél útján meglepően távolra is eljuthatnak.

Mindezek magyarázzák, hogy a legionellózis kialakulásának szempontjából legnagyobb kockázatot jelentő épületgépészeti berendezésnek a nedves hűtőtornyokat tekinthetjük.

A legionellózis kialakulásának kockázata a nedves mosókban az alkalmazott víz kezelésével és ellenőrzésével csökkenthető. A vízkezelési stratégia a Legionella kockázatkezelési program kulcseleme; kialakítására vízkezelési szakvállalkozó igénybevétele ajánlott. A hűtőtornyok fertőtlenítéséről többet a Hat kulcslépés hűtőtornyok biztonságos fertőtlenítéséhez c. blogbejegyzésben olvashat.

Fontos még megemlíteni a hűtőtornyok mikrobiológiai ellenőrzéséhez kapcsolódó rendelez szerinti intézkedési szintekek: 

SzintVízminőség jellemzéseSzükséges intézkedések
Figyelmeztető szintA Legionella koncentráció 1000 TKE/l feletti eredménye vagy a Legionella
koncentráció nem értékelhető a nem Legionella szervezetek túlzott növekedése miatt
Kockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése
Beavatkozási szintA Legionella koncentráció 10 000 TKE/l feletti, vagy a 22 °C-os telepszám 500 000 TKE/ml feletti eredményeKockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése; Azonnali újramintázás;
Újbóli hasonlóan magas csíraszám esetén azonnali kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása, és kéthetente történő újramintázás a figyelmeztető szintet meg nem haladó vizsgálati eredmények eléréséig
Azonnali beavatkozási szintA Legionella koncentráció 100 000 TKE/l feletti, vagy a 22 °C-os telepszám 5 000 000 TKE/ml feletti eredményeKockázatbecslés és üzemelés felülvizsgálata, valamint a szükséges helyesbítő tevékenységek elvégzése;
Azonnali újramintázás;
Azonnali kockázatcsökkentő intézkedés, szükség esetén a rendszer leállítása

.

A témához kapcsolódó blogbejegyzések: 

Fotó: freeimages

Dr. Barna Zsófia

Dr. Barna Zsófia

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő,
a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

Kötelező Legionella kockázatbecslés

2016-tól az EMMI 49 /2015 (XI. 6) rendelet alapján kötelezően kockázatbecslést kell készíttetnie, ha az Ön létesítménye Legionella fertőzési kockázatnak van kitéve.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!