A Legionella baktérium

Legionella 2007,03,11 016
Legionella telepek GVPC táptalajon

Az Amerikai Légionáriusok Philadelphiában megrendezett nagygyűlésén 1976-ban 221 személy betegedett meg tüdőgyulladásban, és a betegek 15%-a meghalt. A tüdőgyulladásokért felelős, addig ismeretlen baktériumot a következő évben izolálták és Legionella pneumophila-nak nevezték el. A járványügyi vizsgálatok során megállapították, hogy a kórokozó a szálloda légkondicionáló berendezésének párásítójából került aeroszol formájában a levegőbe.

A súlyos tüdőgyulladással is járó legionárius megbetegedés kóroki ágensei, azaz okozói a Legionella baktériumok alacsony csíraszámban bármilyen vízi környezetben előfordulhatnak, egészségügyi kockázatot természetes előfordulási helyükön azonban igen ritkán jelentenek. Amikor a természetes vizekből a baktériumok olyan vízrendszerekbe kerülnek, ahol a szaporodásukhoz szükséges feltételek adottak, jelentősen megnő a betegség kialakulásának kockázata.

A Legionella törzs tagjai aerob  Gram-negatív poláris, vagy szubpoláris csillós pálca alakú szervezetek. A legionellák sejtfala nehezen festődik. Növekedésükhöz L-cisztein és vas-sókra van szükség, tenyésztésbe elég nehezen vonhatók.

A Legionellaceae családba tartozó legionelláknak nagyjából 60 faját ismerjük, eddig harmadukról bebizonyosodott, hogy képes humán megbetegedést okozni. A legtöbb, jelenleg 16 ismert szerotípussal a megbetegedésekért legnagyobb arányban felelős Legionella pneumophila faj rendelkezik.

A Legionella micdadei  immunszupprimált, elsősorban transzplantált betegeket fertőz. A L. pneumophila és a L. micdadei mellett a L. bozemanii, L. dumoffii és a L. longbeachae a leggyakoribban azonosított kóroki ágens a legionellózis esetében.

A L. pneumophila számos különböző vízi szervezettel (pl. protozoákkal) asszociált kórokozó, fakultatív intracelluláris parazita.

A legionellák egészségkockázatának szempontjából említésre méltók továbbá még a “Legionella-szerű amőba-patogének”, amelyek nem tudnak a hagyományos Legionella-specifikus táptalajokon növekedni, így a betegség diagnosztizálása a szokásosnál is komolyabb kihívást jelenthet. 

A Legionella baktériumok a kórokozót terjesztő közegekből háromféle mechanizmussal juthatnak be az emberi szervezetbe:
– inhalációval (ez a legjelentősebb)
– aspirációval
– direkt kontaktus útján.

Az 5 μm-t meghaladó méretű vízcseppek a felső légutakig jutnak el csupán, ahol a legionellák nem tudnak megtelepedni így maximum a legionellózis nem pneumóniás formájáit okozhatják csupán. A baktériumok az tüdő alveolusokba kerülve tüdőgyulladást okozhatnak. Az alveolusokba már csupán az elég kicsiny, mindössze 1-3 μm átmérőjú aeroszol juthat be. A baktérium az alveoláris makrofágok speciális receptoraihoz kötődik, bejut a sejtbe és intracellularisan szaporodik.

Az alábbi angol nyelvű videó bemutatja a legionellák ferőzési mechanizmusát és életciklusát:

Dr. Barna Zsófia

Dr. Barna Zsófia

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő,
a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

Kötelező Legionella kockázatbecslés

2016-tól az EMMI 49 /2015 (XI. 6) rendelet alapján kötelezően kockázatbecslést kell készíttetnie, ha az Ön létesítménye Legionella fertőzési kockázatnak van kitéve.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!