Tudástár a Legionella baktériumról és a legionárius betegségről

Legionella 2007,03,11 016
Legionella telepek GVPC táptalajon

Minden egy helyen a legionelláról!

A legionárius betegség egy fertőző betegség, kóroki ágensei a Legionella törzs egyes fajai. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi szervezet, amely jellemzően 25 – 45 °C közötti hőmérsékleten szaporodik. A köznyelvben légiós betegségként elterjedt kórképet előidéző legionellák nagyon széles körben előfordulhatnak, veszélyt azonban csak abban az esetben jelentenek, ha a baktériumot tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Így tehát mindenütt fennáll a megbetegedés kockázata, ahol 1-3 µm átmérőjű vízcseppecskék képződnek, mivel azok lejuthatnak a  tüdő-alveolusokba, ahol immunsejtek (alveoláris makrofágok) a legionellákat bekebelezik és a baktérium képes lesz a makrofágok sejten belüli élősködőjévé válni.

A Legionella törzsnek több mint ötven faját irták le ezidáig. Közülük eddig húsz feletti fajt hoztak humán megbetegedéssel összefüggésbe. A legtöbb (jelenleg 16) szerotípussal a Legionella pneumophila faj rendelkezik.

A legionellák által okozott megbetegedések összefoglaló neve a legionellózis, aminek két formája különíthető el: a Pontiac-láz és a legionárius betegség (köznyelv gyakran légionárius megbetegedésként emlegeti). Előbbi rövid (egy-másfél napos) lappangási idő után kevésbé súlyos, influenzaszerű tünetekkel járó, jellemzően magától gyógyuló betegség. A legionárius betegség súlyos tüdőgyulladással jár, ami magas lázzal és változatos egyéb tünetekkel társul.

Magyarországon a legionárius betegség a magas halálozási aránya ellenére aluldiagnosztizált és/vagy aluljelentett.A betegség hazai incidenciája az európai átlagnak kb az ötöde-tizede.

A járványok megelőzése érdekében fontos a kockázatot jelentő közegek, többek között a használati hideg- és meleg-víz rendszerek, a hűtővizek, a pezsgőfürdők folyamatos ellenőrzése. A Legionella csíraszám ezen rendszerek megfelelő műszaki kialakításával és fenntartásával (tisztítás, fertőtlenítés és karbantartás) a közegészségügyi kockázatot jelentő szint alatt tartható.

Magyarországon a Legionella környezeti monitorozásának törvényi szabályozása – az általános európai gyakorlattal ellentétben – még nem megoldott, hiszen semmiféle rendelet nem írja elő a különböző vizek (pl. hálózati víz, fürdők, hűtőtornyok) Legionella vizsgálati kötelezettségét, ill. a határértékek sem rögzítettek. Hatósági mintavételezés is csupán járványügyi kivizsgálások alkalmával történik egyelőre. 

Többet a témáról a “Tudástár” almenüjei alatt:

Dr. Barna Zsófia

Dr. Barna Zsófia

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő,
a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

Kötelező Legionella kockázatbecslés

2016-tól az EMMI 49 /2015 (XI. 6) rendelet alapján kötelezően kockázatbecslést kell készíttetnie, ha az Ön létesítménye Legionella fertőzési kockázatnak van kitéve.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Köszönjük a megkeresést!

Hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot és megbeszéljük a további lépéseket...