Tudástár a Legionella baktériumról és a legionárius betegségről

Legionella 2007,03,11 016
Legionella telepek GVPC táptalajon

Minden egy helyen a legionelláról!

A legionárius betegség egy fertőző betegség, kóroki ágensei a Legionella törzs egyes fajai. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi szervezet, amely jellemzően 25 – 45 °C közötti hőmérsékleten szaporodik. A köznyelvben légiós betegségként elterjedt kórképet előidéző legionellák nagyon széles körben előfordulhatnak, veszélyt azonban csak abban az esetben jelentenek, ha a baktériumot tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Így tehát mindenütt fennáll a megbetegedés kockázata, ahol 1-3 µm átmérőjű vízcseppecskék képződnek, mivel azok lejuthatnak a tüdő-alveolusokba, ahol immunsejtek (alveoláris makrofágok) a legionellákat bekebelezik és a baktérium képes lesz a makrofágok sejten belüli élősködőjévé válni.

A Legionella törzsnek több mint ötven faját irták le ezidáig. Közülük eddig húsz feletti fajt hoztak humán megbetegedéssel összefüggésbe. A legtöbb (jelenleg 16) szerotípussal a Legionella pneumophila faj rendelkezik.

A legionellák által okozott megbetegedések összefoglaló neve a legionellózis, aminek két formája különíthető el: a Pontiac-láz és a legionárius betegség (köznyelv gyakran légionárius megbetegedésként emlegeti). Előbbi rövid (egy-másfél napos) lappangási idő után kevésbé súlyos, influenzaszerű tünetekkel járó, jellemzően magától gyógyuló betegség. A legionárius betegség súlyos tüdőgyulladással jár, ami magas lázzal és változatos egyéb tünetekkel társul.

Magyarországon a legionárius betegség a magas halálozási aránya ellenére aluldiagnosztizált és/vagy aluljelentett.A betegség hazai incidenciája az európai átlagnak kb az ötöde-tizede.

A járványok megelőzése érdekében fontos a kockázatot jelentő közegek, többek között a használati hideg- és meleg-víz rendszerek, a hűtővizek, a pezsgőfürdők folyamatos ellenőrzése. A Legionella csíraszám ezen rendszerek megfelelő műszaki kialakításával és fenntartásával (tisztítás, fertőtlenítés és karbantartás) a közegészségügyi kockázatot jelentő szint alatt tartható.

Magyarországon 2015. óta írja elő a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet a közforgalmú létesítmények Legionella kockázatértékelési kötelezettségét. A rendelet szerint minden Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményben a Legionella-fertőződési kockázat egységes módszertan szerinti felmérését el kell végezni. Emellett egyes létesítmények (pl. szállodák és egészségügyi létesítmények) és rendszerek (pl. nedves hűtőtornyok és pezsgőmedencék) esetén Legionella vizsgálati kötelezettsége is van az üzemeltetőnek. A szálláshelyek és egészségügyi létesítmények esetén a használati melegvizet kell Legionella irányába vizsgálni. Az üzemeltetőnek magának kell gondoskodnia a Legionella kockázatértékelés elkészítéséről (szükség esetén a kockázat csökkentéséről) és a vízvizsgálatról.

A jogszabályi kötelezettségek tehát röviden:

  • Legionella kockázatértékelést (szinte) valamennyi közforgalmú létesítménynek el kell végeznie (ha legalább egy kockázati közeg van a területén, pl. kiterjedt ivóvízrendszer, vagy központi HMV rendszer).
  • Legionella vizsgálati kötelezettsége azonban nincs mindenkinek. Hogy kinek kell Legionella vizsgálatot végeztetnie? Leegyszerűsítve: kereskedelmi szálláshelyeknek és egészségügyi létesítményeknek a kiterjedt használati melegvíz-rendszerekből kötelező mintát venni, ezen kívül mindenkinek, aki élménymedencét vagy pezsgőmedencét üzemeltet vagy nedves hűtőtoronnyal rendelkezik. Ezen kívül még számos, kissé speciálisabb esetben is van vízvizsgálati kötelezettség (pl. ha bármely kockázati közeg esetében – ilyen pl. az ivóvízrendszer – a kockázatértékelés magas kockázatot állapít meg).

Hatósági mintavételezés továbbra is csupán járványügyi kivizsgálások alkalmával történik.

Ha segítségére lehetünk a Rendelet értelmezésében, keressen minket bizalommal! Hogy miért van szükség a rendeletre, arról itt olvashat!

Többet a témáról a „Tudástár” almenüjei alatt: