Tudástár

Legionella 2007,03,11 016

Legionella telepek GVPC táptalajon

A legionárius betegség egy fertőző betegség, kóroki ágensei a Legionella törzs egyes fajai. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi szervezet, amely jellemzően 25 – 45 °C közötti hőmérsékleten szaporodik. A közgyelvben légiós betegségként elterjedt kórképet előidéző legionellák nagyon széles körben előfordulhatnak, veszélyt azonban csak abban az esetben jelentenek, ha a baktériumot tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Így tehát mindenütt fennáll a megbetegedés kockázata, ahol 1-3 µm átmérőjű vízcseppecskék képződnek, mivel azok lejuthatnak a  tüdő-alveolusokba eljutni, ahol immunsejtek (alveoláris makrofágok) a legionellákat bekebelezik és a baktérium képes lesz a makrofágok sejten belüli élősködőjévé válni.

A Legionella törzsnek több mint ötven faját irták le ezidáig. Közülük eddig húsz feletti fajt hoztak humán megbetegedéssel összefüggésbe. A legtöbb (jelenleg 16) szerotípussal a Legionella pneumophila faj rendelkezik.

tüdőgyulladás

A legionellák által okozott megbetegedések összefoglaló neve a legionellózis, aminek két formája különíthető el: a Pontiac-láz és a legionárius betegség (köznyelv gyakran légionárius megbetegedésként emlegeti). Előbbi rövid (egy-másfél napos) lappangási idő után kevésbé súlyos, influenzaszerű tünetekkel járó, jellemzően magától gyógyuló betegség. A legionárius betegség súlyos tüdőgyulladással jár, ami magas lázzal és változatos egyéb tünetekkel társul.

Magyarországon a legionárius betegség a magas halálozási aránya ellenére aluldiagnosztizált és/vagy aluljelentett.A betegség hazai incidenciája az európai átlagnak kb az ötöde-tizede.

A járványok megelőzése érdekében fontos a kockázatot jelentő közegek, többek között a használati hideg- és meleg-víz rendszerek, a hűtővizek, a pezsgőfürdők folyamatos ellenőrzése. A Legionella csíraszám ezen rendszerek megfelelő műszaki kialakításával és fenntartásával (tisztítás, fertőtlenítés és karbantartás) a közegészségügyi kockázatot jelentő szint alatt tartható.

Magyarországon a Legionella környezeti monitorozásának törvényi szabályozása – az általános európai gyakorlattal ellentétben – még nem megoldott, hiszen semmiféle rendelet nem írja elő a különböző vizek (pl. hálózati víz, fürdők, hűtőtornyok) Legionella vizsgálati kötelezettségét, ill. a határértékek sem rögzítettek. Hatósági mintavételezés is csupán járványügyi kivizsgálások alkalmával történik egyelőre. 

 

Többet a témáról a “Tudástár” almenüjei alatt:

Legionellózis

Legionella baktérium

Kockázati közegek (Hálózati hideg- és melegvíz, hűtőtornyok és evaporatív hűtőgépek, medencés fürdők, egyéb kockázati közegek)

Kockázatbecslés

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Külső hivatkozások


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!