Öt lépés, amivel csökkenthető a legionellózis kockázata

http-::www.cmtowers.com:aboutA jelenleg is zajló, már több mint 100 ember megbetegedését és 10 beteg halálát is okozó new yorki legionárius betegség járvány kapcsán Dr. Mary T. Bassett, egészségügyi bitos elrendelte, hogy minden new yorki épület tulajdonosának két héten belül fertőtlenítenie kell az épületek hűtőtornyait a New York Times 2015. augusztus 7-i száma szerint.

Az épületek üzemeltetőinek tisztában kell azonban lenniük a ténnyel, hogy a tisztítással egybekötött túlklórozás csak rövidtávon hatékony eszköz a Legionella baktérium ellen. Broadbent és Bentham tanulmánya, amelyet az Amerikai Mikrobiológiai Társaság 1993-as könyvében (Legionella: Current Status and Emerging Perspectives) jelentetett meg, szerint az ilyen jellegű sokk-fertőtlenítés után a baktérium általában egy hónapon belül, de előfordulhat, hogy akár napok alatt is újra kolonizálja a rendszert.

Az olyan program, ami folyamatos vízkezeléssel, karbantartással és felülvizsgálattal valósul meg sokkal hatékonyabb, mint az alkalomszerű fertőtlenítés. Ugyanez vonatkozik a hálózati víz, medencés fürdő és minden olyan vizes rendszer fertétlenítésére is, amelyben Legionella szaporodhat el és fennáll a humán expozíció lehetősége.

http-::inhabitat.com:oasis-and-philips-team-up-to-deliver-clean-water-on-demand:Sokkal nagyobb védelmet biztosít a vizes rendszerek Legionella-kontroll érdekében zajló folyamatos vízkezelése, mint a sokk-fertőtlenítés, ami általában vagy azután történik, hogy kimutatták a vízből a baktériumot – ha egyáltalán vizsgálják a vizet legionellára – vagy azután, hogy megbetegedést jelentenek.

Pontosan ez az oka, amiért a Legionella vízkezelési terv az alapja az ANSI/ASHRAE 188-2015 doktumentumnak, azaz a „Legionella-szabványnak”, amit az Amerikai Fűtő, Hűtő és Légkondícionáló Mérnökök Egyesülete adott ki ez év június 26-án. Ezt a megközelítést ösztönözte a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) is 2007-es kiadványában (WHO. 2007. Legionella and the prevention of legionellosis. Geneva: World Health Organization).

Több mint 20 éve ismert kormányzati és ipari csoportok számára, hogy a Legionella baktérium különböző vizes rendszerekben elszaporodva legionárius betegséget okozhat és megállapodtak abban, hogy közegészségügyi érdekből a vizes rendszerek Legionella kontrollja a legjobb stratégia a baktérium elleni harcban. Ezt továbbgondolva, különböző szervezetek útmutatókat dolgoztak ki és sürgették az épületek üzemeltetőit, hogy kezdjék meg az általuk működtetett vizes rendszerek átgondolt és céltudatos vízkezelését.

Az új ASHRAE szabvány elérte azt, hogy nem csak azt fogalmazta meg, hogy tenni kell valamit, hanem abban is, hogy mindez hogyan valósítható meg. Az ASHRAE és a WHO által kiadott dokumentumok a vízkezelési terv alapvető elemeiben is egyetértenek.

Annak érdekében, hogy az épületek üzemeltetői sikeressen alkalmazzák mind az ASHRAE dokumentumában, mind a WHO irányelvben foglaltakat, a következő öt lmintavételi üvegeképést követniük kell a Legionella szempontjából kockázatot jelentő vizes rendszereikben, többek között a hálózati vízben, a hűtőtornyokban, pezsgőmedencékben:

  1. 1. Hozzon létre egy olyan Legionella vízkezelési tervet, amely hatékony eszköz a Legionella-kontrollban.
  2. 2. Alkalmazza a Legionella vízkezelési terv minden elemét.
  3. 3. Validáltassa a Legionella vízkezelési tervet, úgy, hogy a validálás igazolja, hogy a tervvel valóban kontroll alatt tartható a rendszer a legionellák szempontjából. Ennek a legjobb módja a vizek Legionella vizsgálata, legyen az fürdővíz, hálózati víz, hűtőtorony vize, vagy bármilyen más víz, amiben fennáll a legionellák elszaporodásának kockázata.
  4. 4. Reagáljon helyesen a Legionella vizsgálati eredményekre.
  5. 5. Módosítsa a Legionella vízkezelési tervet a vízvizsgálati eredmények és az új tudományos eredmények alapján és így térjen vissza a 2. pontban foglaltakhoz.

Készült a HC.info Legionella blogja alapján.

.

A tudományos irodalom tele van sikertörténetekkel, viszont én most az Ön történetét szeretném hallani. Kérem, írja meg, hogy tudott egy sikeres Legionella vízkezelési tervet megalkotni, megvalósítani és tökéletesíteni!

kiemelt kép: www.atriumsoft.com, 1. kép: www.cmtowers.com,2. kép: inhabitat.com, 3. kép: www.impact-solutions.co.uk
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.