A legionárius betegség epidemiológiája

Legionárius betegség epidemiológiájaA European Legionnnaires’ Disease Surveillance Network (ELDSNet) szerint Európában a betegség incidenciája az egyes országokban 0 és 30/1 millió lakos között változik évente.

A hálózat az Európai Unióból, és Norvégiából 2011-ben 4897 esetet regisztrált, a teljes incidencia 9,7/1 millió fő, letalitás 10,0 % volt. Az esetek döntő többségében kóroki ágensként a Legionella pneumophila fajt, annak is elsősorban 1-es szerotípusát azonosították.

Hazánkból 2011-ben mindössze 37 esetet jelentettek (incidencia 3,7/1 millió fő), ami kb. harmada a legionárius betegség kockázatával komolyan számoló országok incidenciájának.

  • Kérdés: jelentősen aluldiagnosztizált és aluljelentett betegségről beszélünk?
  • Válasz: a számok ismeretében valóban erre következtethetünk, hisz Európa számos országával ellentétben a vizes rendszerek üzemeltetői gyakran nincsenek tisztában a legionellák előfordulásával és jelentőségével, így jellemzően kevéssé figyelnek az általuk működtetett rendszerekre, tehát nem hogy kevesebb, de inkább több baktérium jelenlétére számíthatunk a különböző vizes rendszerek esetében (természetesen tisztelet a kivételnek, mert bizony vannak igen pozitív példák és üzemeltetési gyakorlatok is).

Az alacsony esetszám ellenére a legionárius betegség azért is figyelemre méltó, mert igen magas a halálozási aránya mind az EU-ban, mind Magyarországon (magyarországi letalitás átlagosan 12,0 % volt 1998-2012, de pl. 2012-ben elérte a 35 %-ot).

Komoly nehézséget jelent, hogy a legionárius megbetegedés gyakorisága sem hazánkban, sem világviszonylatban sem becsülhető meg, mivel azt számos tényező befolyásolhatja, amely közül a legfontosabbak:
– diagnózis pontossága
– mikrobiológiai vizsgálatok
– jelentési rend és fegyelem
– aktív surveillance hiánya

(adatok forrása: http://www.oek.hu és http://www.ecdc.europa.eu, fotó)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.