A Legionella okozta fertőzésekkel foglalkozó európai munkacsoport, az ESGLI (ESCMID Study Group for Legionella Infections) néhány napja jelentette meg honlapján az „Épületek vizes rendszereinek Legionella kockázatkezelése a COVID-19 pandémia alatt” c. hiánypótló dokumentumát. Az ESGLI a Legionella baktériummal és a legionellózissal foglalkozó európai szakembereket – elsősorban környezeti és klinikai mikrobiológusokat, infektológusokat és epidemiológusokat – tömörítő szakértői szervezet.
Már egy ideje tervezem magam is hasonló összefoglaló megírását, mivel az üzemeltetők egyre gyakrabban kérnek tőlem segítséget, hogy tudják a Legionella baktérium tekintetében helyesen lezárni vagy csökkentett üzemmódra átállítani a vizes rendszereiket. Ezúton is köszönöm nekik, hogy gondoltak erre a kérdésre! Tehát a sok telefonhívás és ezen dokumentum kiadása is bizonyítja, hogy a probléma aktuális és valóban gondolni szükséges a csökkentett üzemmód alatti teendőkre, illetve az újraindítás miatt soron kívül elvégzendő feladatokra, hogy az épületek a lehető legbiztonságosabbak maradjanak.
És íme akkor az összefoglaló:
1. Miért született meg ez az összefoglaló?
A legionárius betegség olyan típusú tüdőgyulladás, amely fogékony személyekben, például az 50 évesnél idősebbek, a dohányosok és az alapbetegségben szenvedők esetében súlyos betegséget okozhat. Európában a legionárius betegségben szenvedők közül tízből kb. egy meg is hal. A legionárius betegséget és egy másik, enyhébb formáját, a Pontiac-lázat, a Legionella baktérium okozza, ami egy – elsősorban nem megfelelően üzemeltetett – vizes rendszerekben elszaporodó baktérium. Ezekből a Legionella-val kolonizált rendszerekből származó vízpermet a kitett személyek esetében legionárius betegséget vagy Pontiac-lázat okozhat.
Az épületek, épületrészek bezárása vagy korlátozott használata növeli a Legionella baktérium szaporodásának kockázatát a vizes rendszerekben és berendezésekben, például az evaroratív légkezelő rendszerekben, a pezsgő- és az élménymedencékben és -kádakban, illetve minden más nem megfelelően kezelt vizes berendezésben.
2. Milyen épületekre vonatkozik ez az útmutató és mi a jelentősége?
Annak ellenére, hogy ez az útmutató elsősorban szállodák, kempingek, tengerjáró hajók stb. üzemeltetői számára készült, az összes hasonló vízrendszerrel rendelkező köz-, lakó- és irodaépületre vonatkoztatható.
Nagyon fontos, hogy a világjárvány alatt minden vizes rendszert biztonságosan üzemeltessen mind az épület zárva tartása, mind részleges leállása esetén a későbbi vendégek, a látogatók és a dolgozók egészségének védelme érdekében. A most követett eljárások befolyásolhatják azt is, hogy milyen gyorsan lesz újra megnyitható az épület anélkül, hogy a látogatók egészségét károsítaná.
3. Hol kezdjem?
Először is, – ha van – olvassa át a Legionella kockázatértékelési dokumentációt (magyarországi közfogalmú létesítmények esetén jogszabály rendelkezik a Legionella kockázatértékelési kötelezettségről 2016. eleje óta – a szerk. A jogszabály elérhető itt) és frissítse azt úgy, hogy az tükrözze a jelen használat jellemzőit – beleértve a csökkentett üzemmódot, vagy leállást – valamennyi vizes rendszerre és annak elemeire vonatkozóan.
Dokumentáltan tervezze meg, milyen módon védi – a mostani és a jövőbeni – személyzet, látogatók és egyéb exponáltak egészségét a Legionella baktériumtól. Amennyiben szükséges, kérjen segítséget tapasztalt és kompetens szakembertől vagy a közegészségügyi hatóságtól. Amennyiben az Ön országának van nemzeti útmutatója vagy jogszabálya a témában, kövesse az abban előírtakat (Magyarországon a 49/2015 (XI.6.) rendelet ró Legionella kockázatértékelési, és egyes esetekben Legionella vizsgálati kötelezettséget a közforgalmú létesítmények üzemeltetőire ill. tulajdonosaira – a szerk.)
4. A legfontosabb mérföldkövek a Legionella kockázatkezelésben
- Fontos szem előtt tarani, hogy a Legionella olyan vizes rendszerekben szaporodik el fertőző kockázatot jelentő mértékben (azaz olyan mértékben, amely már képes megbetegedést okozni), ahol
a víz hőmérséklete 25 ° C és 50 ° C között van. Nem kell a teljes rendszerben fennállnia ennek a hőmérsékletnek, mivel már akkor fennáll a baktérium elszaporodásának a kockázata, ha csak egy viszonylag rövid szakaszon, kis területen kritikus – 25 és 50 °C közötti – a víz hőmérséklete, mivel ezután innen megfertőzheti a rendszer többi részét, amit később már nehéz kezelni. Ezért fontos, hogy megakadályozzuk a használati melegvíz 50 °C alá hűlését és az ivóvíz felmelegedését 25 °C fölé (a magyar szabályozás ebben valamivel szigorúbb és 20 °C-on határozza meg a kritikus tartomány alsó határát – a szerk.). - Egyéb kockázati tényezők:
- Alacsony vízáramlás vagy áramlás teljes hiánya
- Olyan anyagok használata vagy jelenléte, amelyek védelmet és tápanyagot biztosítanak a vízi szervezetek számára és fokozzák a biofilmképződést, ideértve az iszapot, a vízkövet, a rozsdát, az algákat és más szerves anyagokat, amelyek összegyűlhetnek a csővezetékekben, a használati melegvíz (továbbiakban HMV) termelőben és/vagy a tárolókban, különösen a használaton kívüli vagy az alacsony vízfelhasználású időszakban.
- Azon berendezések, amelyekből belélegezhető méretű cseppek – mint amilyenek az aeroszolok is – kerülnek ki, szintén olyan üzemeltetést igényelnek, hogy azok ne jelentsenek újranyitáskor kockázatot. Ilyen cseppek keletkeznek például az evaporatív hűtőkben (pl. a nedves hűtőtornyok és az evaporatív kondenzátorok), a vízcsapok használatakor, zuhanyzáskor, pezsgő- vagy élménymedencék vagy beltéri szökőkutak üzemeltetése során, WC-öblítéskor illetve egyéb berendezésekből, mint pl. a nagynyomású mosók, az esőztetős locsolórendszerek és a lábfürdők stb.
- Fennáll a rendszer szennyeződésének kockázata a nem megfelelő minőségű tápvíz miatt (és nincs vízkezelés a belépés helyén). Például ha a vízellátás:
- Nem közműves ivóvízellátásból biztosított
- Nem folyamatosan ivóvíz minőségű
- Nem folyamatos a vízellátás, tartálykocsiból vagy más módon biztosított
5. A szokásos kockázatcsökkentő intézkedések fenntartása
Amennyiben az épület várhatóan egy hónapnál rövidebb ideig lesz zárva vagy egyes szobák továbbra is működnek, a szokásos kockázatkezelési intézkedéseket is lehet követni. Ebben az esetben vagy amennyiben egy hónapot meghaladó ideig lesz az épület zárva, de az a cél, hogy bármikor biztonságosan újranyitható legyen a lezárást követően, akkor kövesse az 1-10. pontok előírásait:
- Tartsa fenn folyamatosan az eddig alkalmazott kockázatkezelő intézkedéseket: többek között például gondoskodjon arról, hogy a használati melegvíz az egész rendszerben keringtetve legyen és az épületre menő HMV hőmérséklete legyen legalább 60, a visszatérő vízé pedig legalább 50 °C.
- A használati melegvíz hőmérséklete – egyperces folyatás után – valamennyi végkifolyón (pl. zuhanyzón, vízcsapon) haladja meg az 50 °C-ot, az ivóvízé pedig ne legyen 25 °C-nál magasabb 2 perces kifolyatás után. A hőmérséklet ellenőrzésénél ügyeljen arra, hogy a vizet – a visszafröccsenés megakadályozása érdekében – ne nagy erővel folyassa. (A hazai rendelet által hivatkozott Módszertani levél – ami elérhető itt – 20 °C-ban maximalizálja az ivóvíz elfogadható hőmérsékletét – a szerk.). Bocid használata esetén folyamatosan biztosítsa a célkoncentrációt a teljes rendszerben.
- Legalább hetente egyszer gondoskodjon valamennyi hideg- és melegvizes végpont (zuhanyzók és vízcsapok) – óvatos, fröccsenésmentes – kifolyatásáról. Legalább annyi ideig folyassa a vízcsapokat, amíg a kívánt fenti értéket el nem éri a mind ivó- mind a használati melegvíz hőmérséklete. Ahol termosztatikus keverőszelepek működnek, ott győződjön meg róla, hogy az oda érkező víz hőmérséklete eléri ezeket a kívánt értékeket. Legalább hetente egyszer öblítse át (húzza le) emellett a WC-ket, a piszoárokat és a mellékágakat stb. is.
- Amennyiben ivóvíztárolás is történik, győződjön meg arról, hogy a tárolt ivóvíz szabad aktív klór tartalma legalább 0,2 – 1,0 mg/l.
- Úgy állítsa össze a monitoring-tervet, hogy biztosítva legyen, hogy ezen követelményeknek valamennyi monitoring-pont és minden alacsony használatú végkifolyó is megfelel.
- Őrizze meg az összes dokumentációt egy esetleges későbbi ellenőrzésre, beleérve a felülvizsgált és a módosított kockázatértékelési dokumentációt (ezek kézzel is megírhatók), a monitoring-adatokat, a helyesbítő intézkedéseket és minden bizonyítékot az adott feladat elvégzéséről, beleértve az elvégző nevét, a dátumot és az aláírást is.
6. Egyéb rendszerek kockázatkezelése
Ellenőrizze, hogy vannak-e egyéb olyan rendszerek, amelyek a legionárius betegség szempontjából ún. kockázati közegnek minősülnek, mint pl. a nedves hűtőtornyok, az úszómedencék, a pezsgő- vagy az élménymedencék stb. és döntse el, hogy mely rendszereket szükséges üzemeltetni, és melyeket leállítani.
- Győződjön meg arról, hogy a folyamatosan működő rendszerek üzemeltetése a normál eljárásrend szerint történik (felügyelet, monitoring és dokumentálás tekintetében is).
- A leállítandó rendszereket lehetőség szerint vízmentesíteni szükséges, ahol lehetséges a leengedés után teljesen kiszárítva, vagy ahol ez nem megoldható, ott leengedés előtt fertőtleníteni kell 50 mg/l szabad aktív klórral (vagy ekvivalens mennyiségű egyéb fertőtlenítőszerrel), legalább 1 óra hosszáig, majd át kell öblíteni és úgy leengedni.
- Az átmenetileg nem működő medencékkel kapcsolatban intézkedésekről itt olvashat többet.
- Újraindítás előtt valamennyi rendszert fertőtleníteni szükséges.
7. Leállítandó rendszerekkel kapcsolatos intézkedések
Amennyiben az épület egy hónapnál hosszabb ideig lesz zárva vagy úgy gondolja, hogy a használati melegvizet nem érdemes folyamatosan fűteni (energiahatékonysági megfontolásból) vagy senki sem tartózkodik a létesítmény területén, akkor a következő lehetőségek közül válaszhat:
7.1. Leállás vízmentesítés nélkül
- A leállás előtt zárja le a használati melegvíz termelését (pl. kazánt vagy fűtött HMV tárolót), engedje ki a vizet a HMV tárolóból az alsó csapolócsonkon addig, amíg teljesen tiszta víz nem folyik, zárja el a vízpótlást a hálózat felől, és ürítse le a tartályt.
- Ha a rendszert nem fertőtlenítették a közelmúltban, vagy problémák voltak a víz hőmérsékletével vagy a biocid szintjével, akkor megfontolandó a teljes rendszer fertőtlenítése 50 mg/l szabad aktív klór koncentrációjú vagy azzal egyenértékű biocid-tartalmú vízzel, legalább egy órán át, majd valamennyi végkifolyó átöblítése.
- Mossa át és töltse újra a rendszert és gondoskodjon arról, hogy a biocid-koncentráció a legtávolabbi ponton is elérje a legmagasabb normál üzemelési szintet.
Újraindításkor
- Gondoskodjon az ivóvízrendszer teljes fertőtlenítéséről: fertőtlenítse a teljes rendszert 50 mg/l szabad aktív klór koncentrációjú vagy azzal egyenértékű biocid-tartalmú vízzel, legalább egy órán át és ellenőrizze, hogy a fertőtlenítőszer koncentrációja eléri-e a legtávolabbi ponton is a kívánt szintet. Állítson utána, ha szükséges.
- Folyassa ki és töltse újra a rendszert úgy, hogy a fertőtlenítőszer koncentrációja elérje a normál üzemi szintet (legalább 0,2 mg/l szabad aktív klór, vagy azzal ekvivalens). (Ez olyan esetben állhat fenn, ha alkalmaznak kiegészítő fertőtlenítést – a szerk.)
- Töltse újra a HMV tárolót és melegítse fel a tárolt vizet legalább 60 °C-ra. Amikor eléri a teljes tárolt térfogat a 60 °C-os hőmérsékletet, nyissa ki a szelepeket és – ügyelve a forrázásveszélyre – folyassa ki a vizet valamennyi végkifolyón.
- Ahol szükséges, ellenőrizze a hőmérséklet és/vagy a biocid-szintet, avatkozzon be, ahol szükséges. Legalább 48 óra hosszú üzemelés után gondoskodjon vízmintavételről Legionella vizsgálatra a monitoring-ponto(ko)n. (Ha a fertőtlenítés után közvetlenül – 48 órán belül – történik a mikrobiológiai vízmintavétel, az eredmény hamis negatív lehet!).
- Akkor rendelje el az épület újranyitását, ha úgy ítéli meg, hogy a rendszerek – az ivó- és a használati melegvíz-rendszer – kontroll alatt állnak!
- Őrizze meg az összes dokumentációt egy esetleges későbbi ellenőrzésre, beleérve a felülvizsgált és a módosított kockázatértékelési dokumentációt (ezek kézzel is megírhatók), a monitoring-adatokat, a helyesbítő intézkedéseket és minden bizonyítékot az adott feladat elvégzéséről, beleértve az elvégző nevét, a dátumot és az aláírást is.
- Kövesse az egyéb kockázati közegekre vonatkozó tanácsokat a fentiek szerint!
7.2. Víztelenítést követő leállás
Bármelyik víztelenítve leállított rendszer – kivéve, ha nagyon kicsi, egyszerű és lehetőség van a fizikai kiszárítására – kockázatot jelent, mivel nyomokban víz vagy pára maradhat a rendszerben, amely megfelelő körülményt biztosíthat a mikroorganizmusok, köztük a legionellák szaporodásához.
- A víztelenítés előtt gondoskodjon a rendszer teljes fertőtlenítéséről, öblítse át az összes végkifolyót 50 mg/l szabad klór koncentrációjú vagy azzal ekvivalens biociddal, legalább egy óra hosszán keresztül.
- Az újranyitás előtt ismerételje meg a 14-20. pontban leírtakat.
8. Ahol nem történik vagy nem megengedett a biocid-használat
- Víztelenítés után a lehető legalaposabban szárítsa ki a rendszert levegő átfúvásával.
Újraindításkor
- Folyasson hideg vizet valamennyi végkifolyón!
- Töltse újra a HMV tárolót és melegítse fel a tárolt vizet legalább 60 °C-ra. Amikor a teljes tárolt térfogat eléri a 60 °C-os hőmérsékletet, nyissa ki a szelepeket és – ügyelve a forrázásveszélyre – folyassa ki a vizet valamennyi végkifolyón!
- Ahol szükséges, ellenőrizze a hőmérséklet és avatkozzon be, ahol szükséges. Legalább 48 óra hosszú üzemelés után gondoskodjon vízmintavételről Legionella vizsgálatra a monitoring-ponto(ko)n.
Kövesse a 18-20. pontban leírtakat!
Megjegyzés
Bár a szerzők a teljességre törekedtek a kiadvány összeállítása során, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy valamennyi vizes rendszer egyedi a kialakításában, az anyagfelhasználásában és a használatának tekintetében. A szerzők semmilyen felelősséget nem vállalnak bárminemű veszteségért vagy kárért, amelyet részben vagy egészben valamely személy cselekedete vagy annak elmaradása okozott, aki a jelen kiadványban szereplő cél érdekében járt el.
A szerkesztő, Dr. Barna Zsófia megjegyzése:
A dokumentum teljes egészsében a „ESGLI Guidance for managing Legionella in building water systems during the COVID-19 pandemic” c. dokumentum fordítása, nem tartalmazza a szerkesztő véleményét. Egyes helyeken azonban – zárójelben, „a szerk.” megjegyzéssel – felhívja az Olvasó figyelmét arra, ha a hazai jogszabályi környezet milyen követelményeket tartalmaz. A szerkesztő semmilyen felelősséget nem vállal az esetleges fordítási és egyéb hibákért.
Kiemelt kép: NeONBRAND Unsplash