Legionella kockázat szálláshelyeken

A szálláshelyek üzemeltetői gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy Európában évente több mint 1000 utazó fertőződik meg legionárius betegséggel és hogy az utazók által igénybe vett szálláshelyeken gyakran egyszerű intézkedések bevezetésével is hatékonyan csökkenthető a legionárius betegséggel való fertőződés kockázata.

Magyarországon az EMMI 49 /2015 (XI. 6.) rendelete 2016-tól kezdődően minden szálláshely számára kötelezővé tette a Legionella kockázatbecslés elkészítését és annak időről időre történő felülvizsgálatát. A rendelet által hivatkozott Módszertani levél pedig számos hasznos információt fogalmaz meg a szálláshelyek üzemeltetői részére, kitér például arra, hogy milyen épületgépészeti rendszerek jelenthetnek egyáltalán kockázatot (pl. ivóvízhálózat, használati melegvíz-rendszer, pezsgőfürdők, élménymedencék stb.), egyszerűsítve összefoglalja a jogszabályi elvárásokat, ír pl. a használati melegvíz havi vízhőmérsékletmérési és éves vízvizsgálati kötelezettségéről.

Ezt a Módszertani levelet egészíti ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ rövid, magyar nyelvű összefoglalója, amely kifejezetten szálláshelyek üzemeltetői részére készült. Az összefoglaló elérhető itt.

Amennyiben ön bármilyen szálláshelyet üzemeltet, érdemes átolvasnia! Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az információs füzet csupán általános tájékoztatási célt szolgál. A hazai jogszabályi követelményekről az EMMI 49 /2015 (XI. 6.) rendelet ír többet.

Amennyiben szálláshelyet üzemeltet, látogasson el oldalunkra, ahol többet olvashat a szálláshelyek kockázatértékelési kötelezettségéről vagy kérjen rögtön árajánlatot tőlünk kockázatértékelésre, vízvizsgálatra vagy oktatásra!

Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay -en.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.