VBNC Legionellák – Mekkora a veszély?

water res vbncEz év februárjában jelent meg a neves Water Research című tudományos folyóiratban egy összefoglaló írás a tenyésztésbe nem vonható legionellák kimutatásáról és közegészségügyi jelentőségéről.

Mivel a legionellák jó része nem, vagy csak igen nehezen vonható tenyésztésbe, szakmai körökben időről időre felmerül a kérdés, a hagyományos tenyésztés alapú módszerekkel meghatározott Legionella csíraszámmal nem csak a jéghegy csúcsát mutatjuk-e be? Egyáltalán az így kapott eredmény szolgáltat-e bármiféle információval a vizes rendszer Legionella szennyezettségéről? Mennyi ehhez képest a valóságban az élő Legionella egy-egy vízrendszerben? Mekkora egészségkockázatot jelent az épített vizes környezet a legionellózis szempontjából?

A cikk összefoglalója:

„A fejlett országokban, a Legionella az egyik legfontosabb víz eredetű bakteriális patogén, amelynek elszaporodása az épített vizes környezetben általában üzemelési hibákra vezethető vissza. A legionellák rutin ellenőrzésére és a járványügyi kivizsgálások esetében a fertőzés forrásának azonosítására napjainkban tenyésztés alapú módszereket alkalmaznak. Sok esetben azonban annak ellenére negatív a tenyésztés alapú vizsgálat eredménye, hogy a vízben életképes legionellák vannak és így a klinikai legionellosis esetek sem vezethetők vissza a fertőzés valódi forrására. Ezen ellentmondás különböző lehetséges magyarázatai között a tudományos irodalomban jelenleg egyre nagyobb figyelmet kap az ún. életképes, de nem tenyészthető (továbbiakban VBNC) sejtek jelenléte. Ennek érdekében, a jövőben tenyésztés-független technikák alkalmazása javasolt a tenyésztéses módszerek kiegészítésére, vagy akár azok helyettesítésére is. Ezen módszerek képesek lehetnek a VBNC Legionella sejtek kimutatására és ezáltal egy jóval átfogóbb képet adhatnak a vízrendszerek Legionella kolonizáltságáról. Mindezek ellenére jelenlég nem tisztázott, hogy ezen VBNC legionellák mekkora egészségkockázatot jelentenek. A jelenlegi Legionella kockázatbecslési modellek, amelyek a legionellosis kialakulásának kockázatát hivatottak megbecsülni a vizsgált vízrendszerekre vonatkozóan, pillanatnyilag számos bizonytalansági tényezőt tartalmaznak és általában tenyésztés alapú számszerűsítésen alapulnak.
Amennyiben a jövőben a hagyományos kimutatási technikák a VBNC legionellák kimutatására is képesek lesznek, a VBNC legionellákkal is számoló kvantitatív kockázatbecslési modelleknek bizonyítaniuk kell, hogy pontosabban képesek az emberi egészségkockázatot megbecsülni, mint a csupán tenyésztés alapú módszerek.
Ez az összefoglalás kritikusan értékeli a VBNC állapotú legionellák kimutatására alkalmas jelenleg használatos módszereket és a bennük rejlő lehetőségeket a tenyésztés alapú technikák kiegészítésére, illetve rendszerezi a jelenlegi ismereteket a VBNC legionellák által jelentett humán egészségkockázatról.”

Alexander K.T. Kirschner. Determination of viable legionellae in engineered water systems: Do we find what we are looking for? Water Research 93 (2016) 276-288. A teljes cikk szabadon elérhető a folyóirat honlapján.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.
LegionellaKontroll