A LegionellaKontroll kérdíve a legionárius betegségről – 1. rész

Már nagyon régóta kíváncsiak voltunk arra, hogy az emberek Magyarországon mennyire ismerik a legionárius betegséget, illetve ismerik-e egyáltalán és ha igen, mit gondolnak róla.

Összeállítottunk emiatt egy nagyon rövid és egyszerű, összesen öt, a Legionella baktériumra és a legionárius betegségre vonatkozó kérdésből álló kérdőívet.

Az erről szóló cikket két részben, két egymás követő héten osztjuk meg Önökkel.

A betegségre vonatkozó kérdések mellett néhány demográfia adatra is rákérdeztünk, de tényleg csak egyre-kettőre (kor, nem, legmagasabb iskolai végzettség és iskolai végzettség típusa) és megkérdeztük továbbá, hogy ki honnan értesült erről a mini-felmérésünkről.

Ezeket a Legionella baktériumra és a legionárius betegségre vonatkozó kérdéseket tettük fel:

  • Hallott-e már a legionellózisról/légiós betegségről korábban?
  • Ön szerint mi okozza a legionellózist/légiós betegséget?
  • Ön szerint hogy terjed a legionellózist/légiós betegség?
  • Ön szerint melyek a legfőbb fertőzési források?
  • Ön szerint ezek közül melyik a legveszélyesebb?

Azért ezeket a kérdéseket tettük fel, mert elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az emberek valóban a „légkondicionálók betegségeként” ismerik-e a legionárius betegséget. Amikor írtam a doktori dolgozatomat (még jóval a Rendelet megjelenése előtt) és valaki meghallotta, hogy mivel is foglalkozom, általában vagy nem ismerte ezt a kórt, vagy rávágta, hogy igen, ezt a betegséget lehet elkapni a klímáktól.

Azt tapasztaljuk sajnos, hogy a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet megjelenésével az általános ismertség még nem nagyon változott, de tény, hogy a Rendelet nem is kapott nagy sajtóvisszhangot, annak ellenére, hogy a közforgalmú létesítmények döntő többségének van Legionella kockázatértékelési kötelezettsége.

[1hivatkozas]

A kérdőíveket 2017. nyarán a Facebookon ketten, a saját privát felhasználónevünkről osztottuk meg és mindketten további megosztásokat kértünk a barátainktól, ismerőseinktől. Én voltam egyértelműen az aktívabb a témában, így lényegesen több nőhöz jutott el a kérdőív és töltötte ki, mint férfi (77,0 nő vs. 23,0 % férfi).

A saját Facebook hírfolyamunkon kívül én magam megosztottam még a LinkedIn oldalamon, a Legionellakontroll.hu oldal blogjában és a Legionellakontroll.hu Facebook oldalán is a kérdőívet. A blogon való megosztásról hírlevelet is kiküldtünk, amely meglepően magas rákattintási arányt ért el. A legtöbb válaszadót a Facebookon keresztül értünk el (83,7 %), és a válaszadók közel 10 %-át a blogolvasók tették ki. LinkedInről kevesebben (6,5 %) értesültek a kérdőívről.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a felmérésünk a legkevésbé sem reprezentatív. Célunk az volt, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert érjünk el.

Összesen 1 hónapig volt aktív a kérdőív, ami alatt 1420-an válaszolták meg a kérdéseket, zömében 26 és 35 (az összes válaszadó 34 %-a) és 36 és 45 év (32 %). közöttiek. Míg a gyermekek aránya 1 %, addig a 65 év felettieké 4 % volt.

Megkértük, hogy adják meg a válaszadók a legmagasabb iskolai végzettségüket. A válaszadók 62,3 %-a főiskolát, vagy egyetemet végzett, 2,6 %-a pedig további tudományos fokozattal is rendelkezett.

Mi a legmagasabb iskolai végzettségének típusa?

Kíváncsiak voltunk, hogy az egészségügyi dolgozók, akik biológiai tudományok területén szereztek felsőfokú végzettséget (továbbiakban egyszerűsítve: biológusok), illetve a mérnökök más ismeretekkel bírnak-e a legionárius betegségről, mint az egyéb végzettségűek, ezért rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettség típusára is. A válaszadóknak lehetőségük volt több iskolai végzettségtípust is megjelölni, ezek mindegyikét beleszámítottuk az elemzésbe. A kérdéseket megválaszolok 17,2 %-a műszaki, 16,8 %-a egészségügyi végzettségű, emellett a válaszadók 4,6 %-a biológiai tudományterületet jelölt meg, 61,4 %-a pedig egyéb végzettséggel rendelkezik.

Jövő héten olvashatnak arról, hogy mit gondolnak a megkérdezettek a Legionella baktériumról és a legionárius betegségről, illetve mit tartanak a téma szempontjából a legveszélyesebb közegnek.

Várjuk Önöket jövő héten is szeretettel!

.

Photo by Anna Dziubinska on Unsplash

Ön rendelkezik már Legionella kockázatértékeléssel?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.