Legionella vizsgálati kötelezettség

Az angliai Witham városának általános sebészetét zárták be a vízhálózat Legionella szennyezettsége miatt a télen. Nagyjából ezzel a szalagcímmel jelent meg a helyi napilap múlt heti száma.

A sebészetet ideiglenesen át is helyezték, miután pozitív lett a tavalyi év utolsó napjaiban egy betegek által nem elérhető vízcsapból vett minta legionellára nézve. Az eredmény kézhezvétele után a vízhálózatot – a jó gyakorlat előírásainak megfelelően – azonnal fertőtlenítették. Kedvező vízvizsgálati eredményig a sebészet zárva maradt.

Miért jövök ezzel a hírrel? Magyarországon is bizonyos, az ún. fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben is kötelező a Legionella vizsgálat nagyjából másfél éve. Nagyon sokan nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek annak ellenére, hogy jogszabály rendelkezik erről, illetve, hogy a magyarországi vízrendszerek többsége legionellával szennyezett.

[1hivatkozas]

A vizsgálat ugyan némi költséget ró az üzemeltetőre, de ennek „megspórolásán” az intézmény jó hírneve, de akár emberéletek is múlhatnak, nem mellékesen tetemes egészségügyi bírságra is számíthatnak a rendelet előírásait be nem tartó üzemeltetők. (Már magyar hatóságok is szabtak ki egészségügyi bírságot legionárius megbetegedés miatt – még a vonatkozó rendelet megjelenése előtt!)

[2hivatkozas]

(némi magyarázat: fokozott fertőzési kockázatot jelentő közforgalmú létesítmények, amelyekben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közegek találhatóak közül az egészségügyi és szociális intézmények, kereskedelmi szálláshelyek, nedves hűtőtornyok és azon közfürdők, ahol aeroszol előállító meleg vizű medencét üzemeltetnek, különösen pezsgőmedencét, élménymedencét, hidroterápiás kezelőt.)

Ne hanyagoljuk el ezt a kérdést és tegyünk eleget Legionella kockázatbecslési és jogszabály szerinti monitoring kötelezettségünknek!

Szólj hozzá!