Legionella kockázat szállodákban és utasszállító hajókon

Az előző témát folytatva, ezen a héten még egy példát szeretnék hozni Önöknek arra, hogy hajók különböző vizes rendszerei (pezsgőmedencék, hideg- és melegvízhálózat) valójában jelenthetnek kockázatot a legionellák szaporodása szempontjából és így hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

[1hivatkozas]

Ebben az olasz cikkben szálláshelyek és utasszállító hajók vizes rendszereit vették górcső alá a szerzők.

„Az utazással összefüggő legionárius megbetegedés komoly közegészségügyi problémát jelent napjainkban. Évente több száz megbetegedést jelentenek, amelyek esetében a beteg a betegséget megelőző időszakban valamilyen kereskedelmi szálláshelyen szállt meg, még annak ellenére is hogy számos nemzetközi és nemzeti szabvány és szabályozás foglalkozik már a témával, ebből adódóan a szállodák üzemeltetői is egyre gyakrabban tesznek megelőző intézkedéseket.

Jelen kutatás során az utazással összefüggő legionárius betegség eseteket (spordaikus esetek, klaszterek és járványok) és a szálláshelyeken végzett Legionella baktérium azonosítása irányába végzett környezeti vizsgálatok szisztematikus áttekintése történt meg. Két adatbázisban történt a keresés (PubMed and EMBASE). Az adatokat 50 olyan referált folyóiratból nyerték ki, amely mikrobiológiai és epidemiológiai bizonyítékokkal szolgált a szálláshely valamely vizes rendszere és a legionárius megbetegedés közötti kapcsolat feltárására. A bizonyíték erejét a következőképpen kategorizálták: erős, valószínű és feltételezhető kapcsolat.

A 21 szálláshellyel összefüggő esemény közül három, a kilenc hajóhoz köthető esemény közül pedig négy ismételten, azaz több alkalommal fordult elő ugyanahhoz a szálláshelyhez, vagy hajóhoz köthetően. A 197 szálláshelyhez köthető eset közül 158 (80,2 %) nedves hűtőtorony és/vagy a hálózati víz eredetű volt. A hajóhoz köthető esetek nagyrésze pezsgőmedence eredetű volt (59/83, 71,1%). A baktérium elszaporodásához általában a nem megfelelő fertőtlenítés, kialakítás, vagy hiányzó, vagy nem jól elvégzett ellenőrző vizsgálatok vezettek, de a kiváltó okokhoz volt sorolható még a pangó víz megléte, a nem megfelelő vízhomérséklet (és annak ellenőrzésének hiánya) és a nem megfelelő szellőzés is. A 30 esemény közül a kockázati közegként, azaz a fertőzést okozó Legionella baktérium forrásaként azonosított vizes közegben a Legionella csíraszám 11 esetben haladta meg a 10 000 TKE/l értéket, 3 esetben <10 000 TKE/l volt a csíraszám és 13 esetben nem állt rendelkezésre adat a Legionella csíraszámról a tudományos cikkben. A járványügyi kivizsgálás környezeti helyszíni szemléjén a kompokból vett vízminták 81,1 %-a (23/28) és a szállodákéból vett minták 48,9 %-a (587/1200) volt pozitív legionellára nézve, míg a 12 személyszállító hajók mintáinak mindegyike negatív volt.

Jelen cikk felhívja a figyelmet a különböző szálláshelyek esetében a legionella kockázatkezelés fontosságára. Javaslatot tesz továbbá arra, hogy a járványügyi kivizsgálások módszertanának egységesítése tovább javíthatná a Legionella baktérium okozta megbetegedések megelőzésének hatékonyságát.”

A cikk összefoglalója angol nyelven elérhető: Mouchtouri VA, Rudge JW.: Legionnaires’ Disease in Hotels and Passenger Ships: A Systematic Review of Evidence, Sources, and Contributing Factors. J Travel Med. 2015 Sep-Oct;22(5):325-37. doi: 10.1111/jtm.12225. Epub 2015 Jul 29.

Szólj hozzá!