A hűtőtornyok 84%-a fertőzött egy kutatás szerint!

Az Amerikai Egyesült Államokban a 2015. nyarán lezajlott nagy new yorki legionárius betegség járvány óta a nedves hűtőtornyok Legionella szennyezettsége még mindig az érdeklődés középpontjában áll.

[1hivatkozas]

És nem véletlenül…

A hűtőtornyok 84%-a ugyanis fertőzött egy kutatás szerint!

Az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala (CDC) által nyilvánosságra hozta annak a kutatásnak az eredményét, amin keretein belül összesen 196 nedves hűtőtornyot vizsgáltak. A vizsgált hűtőtornyok az USA különböző éghajlati adottságú területein egyenlően elosztva helyezkedtek el. Ebben a reprezentatív felmérésben a vizsgált hűtőtornyok 84%-ánál találtak pozitív Legionella DNS nyomokat a vett vízmintákból, ami arra enged következtetni, hogy a baktérium a) vagy jelenleg is megtalálható, b) vagy korábban jelen volt a vizsgált közegben, azaz a hűtőtorony vízterében.

Tenyésztéses vizsgálattal 79 esetben (40 %) igazolták a Legionella jelenlétét. A legionellára nézve pozitív hűtőtornyok több, mint felében több különböző Legionella jelenléte is igazolható volt a mintákból. Pozitív hűtőtornyok szerte az országban előfordultak.

A vizsgálat során összesen 144 különböző Legionella baktériumot izoláltak, amelyek 53%-a a Legionella pneumophila fajhoz tartozott, és ezek 51%-a – megbetegedésekkel leggyakrabban összefüggésbe hozható – Legionella pneumophila 1-es szerotípus volt. A fennmaradó izolátumokat (az összes izolátum 47 %-a) nem-pneumophilaként azonosították, köztük Legionella anisa-t (50%), Legionella feeleii-t (12%) és Legionella rubrilucens-t is (6%) is, amelyek szintén okozhatnak megbetegedést.

A tanulmány kiemelte, hogy a jelentett esetek száma az Egyesült Államokban a 2004-2014 közötti időszakban 286%-kal emelkedett (a new yorki járvány után megjelenő szigorúbb szabályozások miatt pedig további esetszámnövekedés várható – a szerk.)

Dr. Anna llewellyn a kutatás vezetője kiemelte, hogy a hűtőtorony szennyezettsége nem jelenti automatikusan azt, hogy az egyben fertőzési forrás is. A kutatók terve a jövőben, hogy megállapítsák milyen tényezők játszanak közre abban, hogy a hűtőtorony egy-egy járvány forrása lehet.

forrás: plumbingengineer.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.