A split klímák jelentette veszélyek csökkentése

Annak ellenére, hogy a köznyelvben a legionellózis a légkondik betegségeként terjedt el, a valóságban a legnagyobb legionárius betegség járványok egyértelműen nedves hűtőtornyokhoz és pezsgőmedencékhez köthetők, a legtöbb sporadikus eset pedig nagy valószínűséggel használati melegvízzel hozható összefüggésbe, mégsem szabad elfeledkezni egyes légtechnikai berendezések (pl. split klímák, fan coilok) jelentette veszélyről sem.

A split klímák és a fan coilok esetében a problémát az okozza, hogy a berendezés hűtőfelületen, vagy egyéb, a környezetnél hidegebb részén lecsapódik a kondenzvíz. Ha ez a kondenzvíz nem tud elpárologni, vagy az elvezetése nem megfelelő, a pangó vízben elszaporodhatnak a környezetből (pl. vízből vagy talajból a levegővel) bekerülő kórokozók, köztük a legionellák is. Az ilyen berendezések esetében kockázatcsökkentés alapvető módja a megfelelő kondenzvíz-elvezetés biztosítása és a berendezések rendszeres (félévente, vagy évente, illetve szükség szerint) szakszerű tisztítására, karbantartása (amely magában foglalja a kondenzvíz-elvezetetés ellenőrzését is).

Számomra is újdonságot jelentett azonban, hogy a hőcserélő lamellái közül, a felületi feszültség hatására, a kondenzvíz nem tud teljes mértékben kifolyni, a készülékek zárt felépítése miatt, pedig csak nagyon lassan tud párologni, így a lamellák között megrekedő kondenzvíz – különösen a kevésbé jól karbantartott berendezések esetén – teret biztosíthat a környezetből bekerülő Legionellák szaporodásához. Ezért a split klímák esetében a kockázatkezelés kiváló módja, ha a hűtési üzemek között gondoskodunk a berendezés rendszeres kiszárításáról. Újabb készülékek, akár beépített funkcióval is rendelkezhetnek a kiszárításra, egyéb berendezések esetén pedig a ventilátor funkció bekapcsolásával érdemes a kiszárításról gondoskodni. A klímák szakszerű karbantartásáról, többek között ennek a kiszárításnak gyakorlati megvalósításáról (pl. mennyi ideig járassuk a ventilátort a hűtés után) Sipos Ákos klímatisztítás specialista oldalán olvashatnak. Érdemes az oldalát böngészni.

fénykép forrása: www.magnoliaplumbing.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.