A vízhőmérséklet mérésének fontossága

Mind a helyszíni szemléken, mind a kockázatértékelési dokumentáció készítésekor nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy hálózati víz – legyen az ivóvíz, vagy használati melegvíz – esetében a kockázatkezelés elsődleges eszköze a víz hőmérsékletének megfelelő szinten tartása. Az ivóvíz legyen ténylegesen hideg, a használati melegvíz pedig meleg. Mit is jelent ez számszerűen? Az ivóvíz hőmérséklete 2 perces kifolyatás valamennyi csapolón legyen 20 °C alatt, a használati melegvízé pedig 1 perces kifolyatás után legalább 50, de inkább 55 °C felett. Egy hazai tanulmány szerint ugyanis ha pl. a használati melegvíz hőmérséklete kritikusan alacsony (azaz 50 °C alatt van), 13-szor nagyobb az esélye, hogy az adott mintából Legionella baktériumok mutathatók ki, mint ha a hőmérséklete 50 °C felett lenne.

Szólj hozzá!