Airbnb szálláshelyeken is fertőzhet a Legionella baktérium?

living-room-421842_640_pixabayA köztudatban a légiós betegséget is okozó legionellákról az terjedt el, hogy a klímákban telepednek meg és onnan fertőznek. Kevesen tudják, hogy ezek a baktériumok hálózati vízben és medencés fürdőkben (különösen pezsgőmedencékben) is elszaporodhatnak.

Az Airbnb szálláshelyek Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. De mi is az az airbnb? Az airbnb egy online foglalási rendszer, amely segítségével magánszemélyek adhatnak ki szobákat vagy egész lakásokat rövidebb időszakokra (általában néhány napra vagy hétre). Az utóbbi időben egyre többet hallani erről a típusú szállásszolgáltatásról, hiszen nem mellékes, hogy Budapest belvárosának ingatlanpiacát alapjaiban írta át nagyon rövid idő alatt az Airbnb szálláshelyek megjelenése: szinte lehetetlen ugyanis jelenleg hosszú távra bérelni lakást Budapest belvárosában, illetve bizonyos típusú lakások értékesítése, így az ingatlanpiaci ára is igen megugrott. Hallhattunk arról is, hogy a NAV próbavásárlásokkal az idei évben átfogó ellenőrzéseket végez Airbnb és egyéb szálláskereső portálokon keresztül.

Egyre több, különösen a nemzetközi szállodaláncokhoz tartozó szálloda végeztet Legionella-kockázatbecslést. A felső kategóriás (négy-, vagy ötcsillagos) szállodák pedig egyenesen meg sem engedhetik maguknak, hogy a legionellózis problémáját figyelmen kívül hagyják és ne ellenőriztessék vizes rendszereiket a Legionella baktérium irányába. Mindezek mellett is érvről évre az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) összefüggésbe hoz egy-egy magyarországi szálláshelyet is legionárius betegséggel, azaz felmerül a gyanú, hogy szállóvendégek betegedhetnek meg. A legionárius betegséggel összefüggésbe hozott szálláshelyek listája az ECDC honlapján olvasható.

De mi is az a legionárius betegség? A Legionella baktériumok által okozott súlyos tüdőgyulladással járó betegség, amelynek a halálozási aránya igen magas, hazánkban 10 és 30 % között változik.

Mi van akkor az olyan szálláshelyekkel, amelyek nem a legionellózis kockázatának ismerete nélkül üzemelnek? Biztonságban lehet a szállóvendég az ilyen szálláshelyeken? Mit kell tenni, hogy a vendég elégedetten és lehetőleg ne betegen távozzon?

A magánszálláshelyeken általában a használati melegvíz jelenthet Legionella kockázatot, hiszen Magyarországon kevés lakásban üzemel központi klíma, a split klímák pedig igen ritkán jelentenek kockázatot. Jakuzzi is legritkább esetben van azért az ilyen típusú szálláshelyeken. Így cikkünk is a használati melegvízre koncentrál. A Legionella-kockázatot jelentő közegekről itt olvashat többet.

A használati melegvíz előállítása történhet egyedi és központi melegvíz-termelőkben.

A 150 liternél kisebb térfogatú egyedi melegvíz-termelőket a szakirodalom a Legionella-fertőzések szempontjából kockázatmentesnek tartja. Ugyanakkor Magyarországon fordult már elő olyan megbetegedés, amelyet valószínűsíthetően tartósan használaton kívüli egyedi villanybojlerben elszaporodott Legionella baktérium okozott.

Az egyedi melegvíz-termelők működhetnek átfolyós és tárolós üzemben. Az átfolyós melegvíz-termelőkben a legionellák szaporodásának feltételei általában nem alakulhatnak ki.

A tárolós rendszerek, legyen ez akár egy egyszerű háztartási villanybojler is, már nem ennyire veszélytelenek. A gond többek között akkor van, ha a bojlert nem vízkőmentesítik rendszeresen és így az alján lerakódott üledékben a legionellák elszaporodhatnak. Gondot jelent továbbá, ha a bojler nem kellően magas hőmérsékletű vizet állít elő. Cél az, hogy az előállított melegvíz hőmérséklete mindig legalább 55 oC legyen. Sőt, főleg akkor, ha ez az állandó 55 oC nem biztosítható, hetente legalább egyszer hősokk fertőtlenítést alkalmazzunk, azaz fűtsük fel a bojlerben lévő vizet legalább 70 oC. Amennyiben automatikusan beállított ez az ún. Legionella-mentesítés (modernebb bojlerekben gyakori), akkor erről a forrázásveszély elkerülése érdekében tájékoztassuk a szállóvendégeket.

Ezt a Legionella-mentesítést ajánljuk akkor is, mielőtt hosszabb idő után érkezik új szállóvendég a lakásunkba. Ha a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a pangó vízben a legionellák akár pár nap alatt is megtelepedhettek meg. Ha a vendég érkezése előtti takarításkor, vagy már maga a vendég megnyitja hosszabb idő után a zuhanyt, az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, az így keletkezett permetben található Legionella belélegezve akár súlyos betegséget is okozhat. Ezért javasolt a bojlert használat előtt legalább 60 C°-ra felfűteni, majd a zuhanyrózsát leakasztani, és közvetlenül a zuhanytálca vagy a kád lefolyójához irányítani, és ott lassan legalább 2-3 percig kifolyatni.

Ha központi használati melegvízellátás van a szálláshelyen, ezekkel kapcsolatban a „kockázati közegek” cikkben olvashat többet.

Nyilván senki sem szeretné magát, vagy a szállóvendégeket egészségügyi kockázatnak kitenni. Ezen kívül akár jogi következménye is lehet felelőtlenségünknek. Egymillió forintos kártérítésre kötelezett nemrég a Fővárosi Törvényszék egy Esztergom melletti wellnesshotelt, ahol egy idős házaspár legionellafertőzést kapott, majd a férfi két héttel hazaérkezése után meghalt. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.