Ausztráliában is lecsapott a Legionella

LegionellaÚjabb áldozatot követelt az ausztráliai legionellózis járvány, amely még tavaly decemberben tört ki. Akkor az Epic Miami Condo Hotel 300 vendégét kellett kitelepíteni az épületből a fertőzésveszély miatt, nemrég pedig egy 66 éves férfi halt bele a fertőzésbe.

Május közepén két másik férfi szintén megbetegedett és kórházi ellátásra szorult. A betegek elmondása szerint mindannyian a Doncasterben lévő két hűtőtorony miatt fertőződtek meg, Melbourne elővárosában.

A világszerte elterjedt legionellózist bakteriális fertőzés okozza. A Legionella pneumophila vízben tenyészik, és aerosol formában jut a légutakba. Emberről emberre történő fertőzés nem történik.

Ausztráliában a két hűtőtornyot, melyek irodaházak klimatizálását szolgálták, azóta fertőtlenítették, és biztonságosnak nyilvánították.

Idén 40-en betegedtek meg Victoria államban. Februárban és márciusban két esetben is végzetesnek bizonyult a fertőzés. Victoria állam Egészségügyi szóvivője, Bram Alexander szerint azonban az esetek között nincs összefüggés.

A fertőzés eredménye, a baktérium bejutását követő 2-14 napon jelentkező súlyos tüdőgyulladás, mely az esetek 10-15%-ban végzetes kimenetelű. A tünetek alapján nem különíthető el a legionellosis egyéb tüdőgyulladástól: magas láz, hidegrázás, köhögés, rossz általános állapot. A beteg kórelőzménye, tartózkodási helye, az utazás hívja fel a figyelmet erre a kórképre, mely a szokványos kezelésre nem reagál. Leginkább az idős emberek, a krónikus tüdőbetegek és a gyenge immunrendszerrel rendelkező egyének veszélyeztettek.

.
forrás: http://www.utazaselott.hu/ujabb-aldozatok-legionellozis-miatt.html, kép forrása: harriscountyhospitaldistrictsucks.wordpress.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.