Az atipusos tüdőgyulladások

Az atipusos tüdőgyulladásokról a Webbeteg oldalán Dr. Nagy László, infektológus többek között a következőket írta (2013.03.08):

„Az otthon szerzett pneumóniákat (tüdőgyulladásokat) klinikai lefolyásuk alapján két csoportra, típusos és atípusos pneumóniákra oszthatjuk. A két forma között – a klinikai lefolyást, a laboratóriumi és radiológiai tüneteket, illetve a kórokozók sajátosságait illetően – számos eltérés észlelhető.

A típusos tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium. Jellemző a hirtelen kezdet, a hidegrázás, a láz, a légvételt kísérő mellkasi fájdalom és a gennyes köpetürítéssel járó, produktív köhögés. A jellegzetes fizikális tünetek megfelelnek a röntgenképen látható beszűrődésnek. A vérképben jelentősen megemelkedik a fehérvérsejtek száma.

Az atípusos tüdőgyulladást kiváltó bakteriális ágensek, a Mycoplasma pneumoniae, a Chlamydia pneumoniae, a Chlamydia psittaci a Coxiella burnetii és a Legionella pneumophila. A tünetek lassan, fokozatosan kezdődnek. A kínzó köhögés inproduktív jellegű, és gyakran jelentkeznek extrapulmonális (tüdőn kívüli) tünetek. Feltűnő a szegényes fizikális eltérés a röntgenképhez viszonyítva, és a fehérvérsejtszám sem emelkedik jelentősen. Az atípusos pneumónia kórokozói között akad olyan, amelynek nincs sejtfala, így a sejtfalszintézist gátló antibiotikumok vele szemben hatástalanok. Más, e csoportba tartozó baktériumok sejten belüli, intracelluláris életmódot folytatnak, ezért az általuk okozott fertőzés leküzdésére csak olyan antibiotikum alkalmazható, amely hatékony baktériumölő koncentrációban képes bejutni a fertőzött sejtekbe. Az atípusos tüdőgyulladást okozó baktériumok sajátosságai, fertőzési módjuk és az általuk kiváltott tüdőn kívüli tünetek, az alábbiakban összegezhetők röviden.

A kórokozók sajátos tulajdonságait szem előtt tartva, a megfelelően megválasztott és időben alkalmazott antibiotikumok segítségével, a bakteriális eredetű atípusos pneumóniák eredményesen kezelhetők.

(WEBBeteg – Dr. Nagy László, infektológus)

Részletek: www.webbeteg.hu

fotó: www.acsha.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.