A 2017-es év legnagyobb legionellózis járványai

Lassan közeledik az év vége, a számadások ideje. Nézzük az idei legkomolyabb legionárius betegség járványokat. Láthatjuk, hogy a megbetegedés forrásául szolgáló legionellák rezervoárja az idei évben is igen változatos.

Az üzemeltetők felelőssége tehát, hogy ne csak a jogszabályi kötelezettség miatt végezzék vagy végeztessék el a Legionella kockázatbecslést, hanem vitathatatlan a társadalmi felelősségük is.

Az év első két hónapja csendesen telt, ami a tömeges felderített legionárius betegségeket illeti.

Márciusból már több hírrel szolgálhatunk:

207. március, Hong Kong

Három férfi betegedett meg legionárius betegségben, miután mindhárman 2016. decembere és 2017. márciusa között felkerestek egy új, 3000 férőhelyes kaszinó-komplexumot Hong Kongban. Mindhárom férfi kórházba került – egy kritikus és két súlyos állapotban –, ahonnan később gyógyultan távoztak. Az egészségügyi hatóságok megvizsgálták a létesítmény szökőkutjait, pezsgőfürdőit, úszómedencéit és vízvezeték-rendszereit. A vizsgálatok után elrendelték a pezsgőmedencék és a hálózati vízrendszerek fertőtlenítését.

március, Mihara, Japán

Összesen 39 emberénél diagnosztizáltak legionárius betegséget, miután tüdőgyulladásos tünetekkel fordultak orvoshoz. A betegek mindegyike egy onsenben (Mihara) időzött a tünetek észlelése előtt. A betegek közül 37-en kórházi ellátást igényeltek, közülük egy, egy ötven éves férfi meghalt. Az onsen területén kültéri és beltéri fürdők is találhatók, amelyeket kb. 45 oC hőmérsékletű forrással táplálnak. Az onsen területén van még egy szálláshely is, ahol minden vendégszobához egy termálvizes fürdő is tartozik. A megbetegedések után, 2017. március 21-én az onsent a további intézkedésekig bezárták.

március, Melbourne, Ausztrália

március végén és április elején 3 férfi és 2 nő került kórházba legionárius betegség gyanújával, miután mind az öten megfordultak Melbourne központi üzleti negyedének keleti végén a betegség kialakulása előtti napokban. Az öt beteg közül egy intenzív terápiás ellátásra szorult, de felépült. A népegészségügyi hatóságok valamennyi szóba kerülő kockázati közeget felkutatták és szükség szerint fertőtlenítették azokat, illetve felhívták a lakosság figyelmét, hogy ha influenza-szerű tüneteket tapasztalnak magukon, haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat.

április, Orlando Állam, Amerikai Egyesült Államok

Egy fitnesz centrum 2017. április 18-án emailen értesítette a tagjait, hogy három vendégüknél, néhány nappal a fitnesz központban tett látogatásuk után legionárius betegséget diagnosztizáltak. Az esetek után a népegészségügyi hatóság javaslatára létesítmény pezsgőmedencéjét fertőtlenítették és végponti szűrőket helyeztek el a zuhanyzókra.

május, Ohio Állam, Amerikai Egyesült Államok

Egy idősek otthonának (Reynoldsburg, Ohio, USA) öt lakójánál legionárius betegséget diagnosztizáltak 2017. áprilisában és 2017. májusának elején. A baktériumot kimutatták az épület hálózati vízrendszeréből. A rendszert – az azonnali hatás elérése érdekében – túlklórozással fertőtlenítették.

május, Ausztrália

májusában két legionárius betegség járványt is jelentettek Ausztráliából; az egyiket Melbourne, a másik Adelaide városából. Összesen 7 ember került kórházba. A járványügyi kivizsgálások során mindkét esetben nedves hűtőtornyokat azonosítottak a fertőzést okozó Legionella baktérium rezervoárjaként.

május, Kalifornia

Orange megyében, Kalifornia Államban (USA) 2017. május 12-én bezárásra került egy nyilvános uszoda, miután a látogatók közül kettőnél legionárius betegséget diagnosztizáltak. A szükséges fertőtlenítéseket elvégezték. Az uszoda a megnyugtató vízvizsgálati eredmények kézhez kapásáig zárva tartott.

május, Dubai (Egyesült Arab Emirátusok)

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) részére 65 olyan megbetegedést jelentettek, amelyek esetében a betegek 2016. október és 2017. május között Dubaiban tartózkodtak. A betegek többsége szállodában szállt meg, közülük 19 egy és ugyanazon szálloda lakója volt. A 65 beteg közül 2 halálozott el a betegség következtében. Az esetek hátterét okozó kockázati közeget azonosítani az egészségügyi hatóságok nem tudták, de a fokozott kockázatot jelentő közegeket (nedves hűtőtornyok, szökőkutak stb.) fertőtlenítésének fontosságát kihangsúlyozták és a fertőtlenítést elrendelték.

A járványról többet megtudhat az ECDC honlapján.

június, Memphis (Tennessee, Amerikai Egyesült Államok)
Memphis város egyik szállodájának kilenc betegénél azonosítottak legionárius betegséget. A betegek 2017. május 15. és június 26. között vendégeskedtek a szállodában. Miután a szükséges fertőtlenítések után a medencékből vett minták negatívak voltak legionellára nézve, Shelby megye egészségügyi hatósága hozzájárult a medencék és pezsgőfürdők újbóli megnyitásához.

június, Manhattan (New York, Amerikai Egyesült Államok)

New York városának egészségügyi hatósága összesen 116 hűtőtoronyból vett mintát Lenox Hill közelében annak érdekében, hogy azonosítani tudják egy hét beteget érintő legionárius betegség járvány forrását. A hét beteg közül hat kórházi ellátásra is szorult. Egy nő a betegség következtében elhunyt.

július, Washington Állam (Amerikai Egyesült Államok)

Washington Állam egészségügyi hatósága egy két beteges klásztert azonosított. A legionárius betegségben szenvedő mindkét személy Kennewick városának ugyanazon fitnesz klubjának tagja volt. A hatóságok egyéb közös érintkezési pontot nem találtak a két beteg között. A fitnesz klub medencéjét és pezsgőfürdőjét az újbóli megnyitás előtt fertőtlenítették.

július, Ohio Állam, Amerikai Egyesült Államok

Egy börtönben, az amerikai Ohio államban elrendelték a zuhanyzók fertőtlenítését, palackozott vizet adtak a raboknak és végponti szűrőket szereltek fel a vízcsapokra, miután két elítéltnél legionárius betegséget diagnosztizáltak.

augusztus, Seattle, Washington Állam, Amerikai Egyesült Államok

A Washingtoni Egyetem orvosi központjának két betegénél azonosítottak legionárius betegséget. Az egyik, a huszas éveiben járó beteg a betegség következtében 2017. augusztus 25-én elhunyt. A kórház úgy nyilatkozott, hogy egy harmadik beteget is kezelnek legionárius betegség tüneteivel, ő azonban nagy valószínűséggel máshol betegedett meg. Nagyjából egy évvel korábban ugyenezen épületben fekvő öt másik betegnél azonosították a kórokozót. Az öt beteg közül kettő meghalt. A 2017. augusztusi esetek megjelenése előtt vett hálózati vízminták negatívak voltak legionellára nézve, ennek ellenére átmenetileg megtiltották a zuhanyzást és egyéb kockázatcsökkentő intézkedéseket rendeltek el. A járványról többet itt olvashat.

augusztus, San Antonio, Texas, Amerikai Egyesült Államok

Egy san antoniói kórház megerősítette, hogy két dolgozójuknál legionárius betegséget diagnosztizáltak 2017 júliusának utolsó hetében, egy harmadik dolgozó vizsgálati eredménye pedig megerősítésre várt a sajtóközlemény kiadásának időpontjában. Az augusztus 10-i híradások szerint 200 dolgozót helyeztek át és vízvizsgálatokat kezdeményeztek.

augusztus, Valencia, Spanyolország

Egy épület vízhálózatát fertőtlenítették klórozással a spanyol Valencia városában 2017. augusztus 16-án, miután az épülethez köthetően 7 betegnél diagnosztizáltak legionárius betegséget.

szeptember, Spanyolország

Észak-Spanyolország egyik szálláshelyén fordult meg az a 12 beteg, akik 2017. szeptemberében betegedtek meg legionellózisban. A szálloda egy részét lezárták és megkezdték a kockázatcsökkentő intézkedések végrehajtását.

szeptember, Anglia

Birmingham közelében, Burton városában az angol egészségügyi hatóság bezáratott egy szállodát, miután egy vendégüknél legionellózist diagnosztizáltak és a szálloda hálózati vízrendszeréből kimutatták a baktériumot. Korábban, 2017. januárjában már egy másik vendég is megfertőződött a baktériummal. Mindkét beteg felépült.

szeptember, Maple Grove, Amerikai Egyesült Államok

Legionárius betegséget diagnosztizáltak egy idősek otthonának két lakójánál augusztus végén és szeptember közepén az amerikai Maple Grove városában. Minnesota állam népegészségügyi hatósága járványügyi kivizsgálást tartott és ellenőrizte a hálózati vizet. Lezárták az otthon medencéjét és további intézkedésig azt javasolták a lakóknak, hogy ne használják a zuhanyzókat, igyanak csapvizet, vagy mossanak fogat.

szeptember, Disneyland, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

12 személynél diagnosztizáltak legionárius betegséget 2017 szeptemberében Orange megyében, Kaliforniában. Orange megye egészségügyi hatósága nyilatkozata szerint a 12 betegből 9 a kaliforniai Disneylandben tett látogatása után betegedett meg. Ennek következtében Disneylandben leállítottak két hűtőtornyot és soron kívül fertőtlenítették azokat. A 12 beteg zöme kórházi ellátást is igényelt. Egy olyan személy hunyt el, aki a tünetek megjelenése előtt nem volt a park vendége. Nem hozták nyilvánosságra a járványügyi kivizsgálás eredményét.

október, Round Rock, Texas, Amerikai Egyesült Államok

Austin városának közelében, Round Rockban egy szálloda négy vendégénél és egy dolgozójánál mutatták ki a legionárius betegség kórokozóját. A szállodát 2017. október 4-én bezárták és elrendelték a vízhálózat fertőtlenítését

október, New York, Amerikai Egyesült Államok

Öten betegedtek meg Bronx (New York) Riverdale negyedében 2017. őszén a Legionella baktériumtól. Egyetlen beteg sem szorult kórházi ellátásra. Kevés információt adtak közre a járványról, mindössze azt hozták nyilvánosságra, hogy a környék hűtőtornyait sokk-fertőtlenítették.

október, Flushing, New York Állam, Amerikai Egyesült Államok

15 megbetegedéssel járó legionárius betegség járvány tört ki Flushing városában (New York Állam, USA) 2017. októberében. Az egészségügyi hatóságok munkatársai számos hűtőtoronyból vettek vízmintát és elrendelték a legionellára nézve pozitív hűtőtornyok soron kívüli fertőtlenítését.

október, Lisszabon, Portugália

október 31. óta egy portugál kórház összesen 46 betegénél diagnosztizáltak legionárius betegséget. Közülük 4 személy a betegség következtében elhalálozott. A portugál egészségügyi hatóságok azt feltételezi, hogy a kórház vízhálózatában szaporodtak el a megbetegedésekért felelőssé tehető baktériumok.

november, Christchurch, Új-Zéland

Christchurch (Új-Zéland) városában 10 ember szorult 2017. novemberében kórházi ellátásra, azután, hogy legionárius betegséget azonosítottak náluk. A megbetegedést okozó kórokozót virágföldből mutatták ki. Ausztráliában és Új-Zélandon nem ritka (nagyjából a jelentett esetek felénél fordul elő), hogy virágföldet azonosítanak fertőző forrásként.

Készült a HC info hasonló témájú cikke alapján. Fotó: www.king5.com

Látjuk, hogy a megbetegedést okozó kockázati közegek változatosak. Egyik járványnál a pezsgőmedence, máshol a nedves hűtőtornyok, vagy hálózati víz állt a megbetegedés hátterében. Ezért is fontos a Legionella kockázatbecslésnél a kockázati közegek pontos meghatározása. Lényeges, hogy a kockázatbecslés minden ún. kockázati közegre kiterjedjen.

Ha nem biztos benne, hogy az Ön által üzemeltetett létesítményben melyek a kockázati közegek, mi szívesen segítünk meghatározásukban, vagy akár a kockázatbecslés elkészítésében. Keressen minket bizalommal: info@legionellakontroll.hu email címen, vagy kattintson ide.

.

Szólj hozzá!