Európai unió zászló

Hány ember betegedett meg Legionella baktériumtól 2020-ban?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) minden évben kiadja a legionárius betegség éves epidemiológiai jelentését. Nemrég jelent meg a legújabb, a 2020. évi eredményeket értékelő kiadás.

A dokumentum fő megállapításai a következők:  

  • A legionárius-betegség továbbra is ritka és főként sporadikus légúti fertőzés maradt, 2020-ban az EU/EGT országaiban 100 000 lakosra vetítve 1,9 eset
  • A jelentett esetszámok kismértékű csökkenése volt megfigyelhető, hiszen 2019-ben 100 000 lakosra vetítve 2,2 esetet jelentettek.
  • A bejelentések aránya továbbra is heterogén maradt az EU/EGT országait vizsgálva. Volt olyan ország, ami 100 000 lakosra nézve kevesebb mint 0,5 esetet jelentett, Szlovénia ezzel szemben pl. 5,7 esetet regisztrált 100 000 lakosonként (ez volt a legmagasabb jelentési arány 2020-ban a területen).
  • Nem változott a trend, miszerint még mindig négy ország (Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) jelenti az összes eset közel ¾-ét.
  • Egyértelműen kirajzolódik, hogy továbbra is leginkább a 65 éves és idősebb férfiak érintettek (7,1 eset 100 000 lakosra vetítve).
  • Az ECDC utazással összefüggő megfigyelési rendszerébe (ECDC TESSy) bejelentett esetek száma drasztikusan csökkent: 2020-ban mindössze harmadannyi esetet regisztráltak, mint 2019-ben) a rendszerbe (csökkenés mértéke: 67%) Az esetszám csökkenés összefüggésben állhat a 2020. év nagy részében zajló COVID-19 világjárvány miatti utazási korlátozásokkal.
  • Az összes eset kb. 10 %-ában tudtak a beteg szervezetéből vett mintából Legionella baktériumot kitenyészteni. A tenyésztés rossz hatásfoka valószínűsíthetően a Legionella pneumophila-n kívüli Legionella fajok által okozott betegségek alulbecsléséhez vezet
Epid legionella 2020 EU

Magyarországon továbbra is kevesebb legionárius betegség esetet diagnosztizálnak és jelentenek mint az EU legtöbb országában. Az EU 1,9-es átlagához képest Magyarország 100 000 lakosra vetítve mindössze 1,0 esetet jelentett az ECDC felé 2020-ban. (ld. ábra alább)

Kérdés, hogy Európai Unió új ivóvíz-irányelve, amely Legionella vizsgálati kötelezettséget is elő fog írni egyes létesítmények számára, milyen hatással lesz hosszútávon az esetszámokra, hiszen Magyarországgal ellentétben számos európai országban ezidáig nem volt kötelező Legionella vizsgálatot végeztetni olyan vizes rendszerekből, amelyekben előfordulhat a baktérium (pl. hűtőtornyokból, pezsgőmedencékből, hálózati vízrendszerekből stb.). Az EU új ivóvíz-irányelve miatt nagy valószínűséggel, ha minimálisan is, de változni fog a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015 (XI.6.) EMMI rendelet is.

 

A forrás-dokumentum szabadon hozzáférhető az ECDC honlapján: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/leggionnaires-disease-annual-epidemiological-report-2020.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.