Egy átlagos napon az európai kórházakban minden 18. beteget egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek

en.wikipedia.org_Clinicians_in_Intensive_Care_UnitNem friss sajtóanyag, de úgy vélem, még mindig erősen aktuális az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2013. júliusában kiadott sajtóközleménye:

„Egy átlagos napon az európai kórházakban minden 18. beteget egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek” Stockholm, 2013. július

Az ECDC a napokban közölte az első, európai kórházakban végzett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatait, illetve az egy adott pillanatra vonatkozó antibiotikum felhasználás eredményeit tartalmazó jelentését. E felmérés eredményei alapján az ECDC úgy becsüli, hogy az európai kórházakban bármely adott napon átlagosan minden 18. pácienst valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek.

A jelentés bemutatja a leggyakoribb fertőzések adatait, a leggyakoribb kórokozókat, és azt hogy milyen gyakran alkalmaznak antimikrobiális szereket e fertőzések kezelésére, valamint adatokat közöl a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló struktúráról és eljárásokról. Az úgynevezett európai pont prevalencia vizsgálatban 30 európai ország több mint 1.000 kórháza vett részt.

Marc Sprenger, az ECDC igazgatója kijelentette: “A vizsgálat megerősíti, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős közegészségügyi problémát, fenyegetést jelentenek az európai páciensekre: az ECDC becslése szerint az európai kórházakban egy adott pillanatban mintegy 80.000 pácienst, vagyis minden tizennyolcadik beteget valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéssel kezelnek”.

Összességében az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések körülbelül 3,2 millió pácienst érintenek évente. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulása azon betegek között volt a legmagasabb, akik intenzív osztályos kezelést igényeltek; 19,5%-uk kapott valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést. Összesen 15.000 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést regisztráltak, ezek közül a leggyakoribbak a légzőszerveket érintő (tüdőgyulladás: 19,4%, alsó légúti fertőzés: 4,1%), a műtéti (19,5%) és a húgyuti (19,0%) fertőzések voltak.

A vizsgálat megerősíti, hogy a betegek jelentős része antibiotikum kezelésben részesül kórházi tartózkodása alatt. Az ECDC becslése szerint az európai kórházakban, bármely napon több mint 400.000 páciens, vagyis minden harmadik beteg legalább egy antibiotikumot szed. Egy átlagos napon az európai kórházakban minden 18. beteget egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatt kezelnek Stockholm, 2013. július

Az európai vizsgálatban hazánk is részt vett, a friss hazai adatokat az Országos Epidemiológiai Központ jelenleg elemzi, a magyarországi helyzetről az összesítés elkészülte után részletes tájékoztatást adnunk.

A szerkesztett fordítás az Országos Epidemiológiai Központban (Kórházi Járványügyi Osztály) készült.

Forrás: www.oek.hu/oekfile.pl?fid=5032

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.