bathroom

Energiaárak versus Legionella kockázat?!

Nagyon sok megkeresést kaptunk az elmúlt hetekben magánszemélyektől, hogy ha az energiaárak emelésével csökkentették otthon a használati melegvíz hőmérsékletét, nem nő-e meg ezáltal a használati melegvízben a Legionella baktériumok előfordulási esélye.

De mi is az a Legionella? A legionellák környezeti baktériumok, általában vízben vagy talajban fordulnak elő. Egyes fajai súlyos, atipusos tüdőgyulladást okozhatnak arra fogékonyaknál akkor, ha a baktérium – jellemzően nem látható vízpermettel, ami pl. zuhanyzáskor, kézmosással keletkezik – belégzéssel a tüdőbe kerül. Jelentőségét az adja, hogy a halálozási aránya még ma is meghaladja a 10 %-ot, azaz minden 10. beteg meghalhat. Ezek ismeretében könnyen belátható, hogy a baktériumok az otthoni vizes környezetekben is elszaporodhatnak, amennyiben azokat nem megfelelően üzemeltetjük.

Most – az energiaárak emelése miatt – elsősorban a melegvíz kérdésére koncentrálunk. Először is fontos tisztázni, hogy átfolyós vagy tárolós e a használati melegvízrendszer az adott otthonban, illetve az sem mindegy, hogy egyéni vagy központi HMV ellátásról beszélünk.

Ha házközponti vagy távhős a használati melegvíz, amit használunk, akkor sajnos sok lehetőségünk nincs. Csak bízhatunk csak benne, hogy a szolgáltató a rendszert „Legionella-tudatosan” üzemelteti (megfelelő hőmérséklet, rendszeres Legionella vizsgálat stb.). De mivel erre kevesebb ráhatása van egy magánszemélynek, most ezzel hosszabban nem foglalkozunk.

Átfolyós egyéni rendszernél – ilyen pl. egy gázbojler vagy egy cirkó gázkazán – egyszerű a helyzet, mivel az ivóvizet ott helyben melegíti fel a gáz, vagy elektromos áram, magában a termelőben nem tudnak a baktériumok elszaporodni (egyszerűen nincs idejük rá), így ez esetben nyugodtan állíthatjuk olyan hőfokúra a rendszert, amit kívánunk, nem baj, ha langyos víz használatával spórolunk.

 

 

Kis méretű tárolós rendszernél – ilyen pl. a villanybojler – már más a helyzet, ugyanis egy 200 liter alatti bojlerekben is el tudnak szaporodni a legionellák, ha számukra a körülmények megfelelők, pl. a tárolt víz hőmérséklete 50 °C alatt van. Azt javasoljuk tehát, hogy csak abban az esetben állítsák az üzemi hőmérsékletet 50 °C alá a villanybojlernél, ha a berendezés programozható és van benne ún. „Legionella program”. Mit jelent ez? Ezeket a villanybojlereket be lehet állítani, hogy hetente pl. 1 alkalommal, 2-3 óra hosszára felfűtse a tárolt víz hőmérsékletét olyan hőmérsékletűre, amin már garantáltan elpusztulnak a legionellák. (65-70 °C). Figyelem, rövidebbre ezt az időt nem szabad állítani, mert nem tud a teljes víztérfogat átmelegedni. Mondhatnánk, hogy akkor a hagyományos villanybojlert is hetente egyszer maximális hőmérsékletre állíjuk, máskor meg üzemel 42 °C-on, de lássuk be, hogy a legtöbb ember 1-2 hétig figyelne rá, hogy pl. szombatonként tekerje fel a bojlert éjszakára, de utána elfelejtődik. Hab a tortán, hogy ilyenkor még a forrázás veszélyével is komolyan számolni kell.

Új készülék vásárlásakor azt szoktuk javasolni, hogy úgy válasszuk meg a térfogatát a bojlernek, hogy mi az a mennyiség, amennyi 55-60 °C-os vízre szükségünk lehet? Gyakran ugyanis túl nagy készüléket választunk. Ezt érdemes elkerülni.

Tehát az lenne a „hazavitt üzenet”, hogy amennyiben villanybojlerünk van otthon, akkor csak abban az esetben állítsuk 50 °C-nál alacsonyabbra a víz hőmérsékletét, ha beépített Legionella-program van a rendszerben, új készülék beszerzésekor pedig érdemes kisebb térfogatú bojlerben gondolkozni.

 

 

Photo by Sidekix Media on Unsplash

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.