Fémipari hűtő-kenő folyadék jelentette Legionella kockázat

A közműves vízellátás által szolgáltatott ivóvíz tartalmazhat legionellákat, a baktérium nagyon kis csíraszámban jelen lehet. Ezen alacsony koncentráció azonban önmagában nem jelent különösebb kockázatot, csak abban az esetben, ha a baktériumok a számukra kedvező körülmények között a rendszer egyes helyein (jellemzően az épületen belül) elszaporodnak.

A fémfeldolgozó gépek vízutánpótlása általában ivóvízhálózatról biztosított. Egyes esetekben a legionellák már az épületen belül, az ivóvízrendszerben is elszaporodhatnak és már eleve magas csíraszámban érkeznek a gépekhez, más esetben a marógépeken belül szaporodhatnak el.

A Legionella tartalmú aeroszol belégzése az arra fogékonyaknál az ún. legionárius betegség kialakulásához vezethet, mivel a fémipari hűtő-kenő folyadékok nagyrésze víz és a fémipari berendezések (pl. marógépek) használata során nagy mennyiségű aeroszol is képződhet.

A módszertani levél röviden beszél a vizet porlasztó ipari rendszerek jelentette kockázatról és a kockázat kezeléséről: „Vizet porlasztó ipari rendszerek (magas nyomású mosók, ipari mosó, eszterga és szerszámgép hűtő-kenő folyadék, stb.) üzemeltetésénél mindig figyelni kell arra, hogy pangó víz használaton kívül ne maradjon a rendszerben, illetve a karbantartás alkalmával, de legalább negyedévente meg kell győződni arról, hogy pangó szakaszok ne tudjanak kialakulni. Ha a berendezést hosszabb ideig (több napig) nem használják, lehetőség szerint szárazon kell tárolni. Mivel ezek a berendezések jellemzően ivóvízzel működnek, az ivóvízrendszer Legionella kockázatjellemzésénél minden esetben figyelembe kell venni a berendezés használatából eredő fokozott aeroszol-képződés miatti emelkedett expozíciós valószínűséget.” (Módszertani levél 2.3.7. fejezet)

[1hivatkozas]

Az egyesült királyságbeli HSE ún. „L8. Legionárius betegség. A Legionella baktériumok a vizes rendszerekben” c. útmutató ajánlása szerint ezen fémipari hűtő-kenő folyadékokat tartalmazó rendszereket (tárolás, vezetékek stb.) legalább félévente, de szükség szerint (és ha a gyártó máshogy ajánlja) akár gyakrabban is, tisztítani és fertőtleníteni szükséges.

Ezen anyag szakmai alátámasztására a szintén egyesült királyságbeli Health and Safety Laboratory egy kutatást folytatott (a vizsgálat összefoglalása elérhető itt), amely során megállapították, hogy megfelelő üzemeltetési gyakorlat mellett minimális a Legionella baktériumok által okozott megbetegedések kockázata az ilyen rendszerek esetében.

A HSE útmutatója kockázatalapú megközelítést javasol, amely a folyadék állapotának és a bakteriális szennyezettségnek a figyelembevételén alapul.

Amennyiben igazolható, hogy a fémmegmunkálási folyadék kezelése a COSHH előírásai és a fent említett HSE útmutató szerint történik, külön Legionella kockázatbecslés elvégzésére jellemzően nincs szükség.

Azonban további vizsgálatokra és óvintézkedésekre van szükség minden olyan különleges körülmény tekintetében, mint a berendezés nehezen elérhető helyeinek alapos tisztítása, illetve a jet-mosókkal működő gépek, ahol a dolgozók kitettsége a levegőben terjedő baktériumoknak sokkal nagyobb. Erre azért van szükség, mert az ilyen rendszerekben – főleg azok nehezen elérhető helyein – különösen nagy a biofilmképződés esélye. Mivel a legionellák a biofilmréteg mélyén megbújhatnak és menedéket találhatnak, a biofilm eltávolítására ezért különös figyelmet kell fordítani és ahol lehetséges, kerülni kell a vízbefúvást, mivel az egyértelműen növeli a víz eredetű aeroszol képződés esélyét.

Ha ez a vízbefúvás feltétlenül szükséges, az angol szabályozás szerint kockázatértékelés elvégzése szükséges, ami nem csak a biológiai kockázatokra kell hogy kitérjen, hane a légzési és egyéb kockázatokra is (például a nagy nyomás miatti és a villamos energia használatából eredő kockázatok).

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a fémipari hűtő-kenő folyadékok alkalmazása messze nem csak biológiai egészségkockázatot, hanem számos egyéb kockázatot is jelenthet. Erről többet pl. angol nyelven a HSE oldalán olvashat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.