Hat kulcslépés hűtőtornyok biztonságos fertőtlenítéséhez

www.industrial-coolingtower.com

A legionellával kapcsolatos híradások a héten ismét a hűtőtornyokra irányították a figyelmet, ugyanis a most is zajló new yorki legionárius betegség járvány esetében a megbetegedés forrásaként hűtőtornyokat neveztek meg, annak ellenére, hogy Magyarországra már a hírek általában úgy érkeztek, hogy ismét a klíma fertőz. Ez annyiban igaz, hogy épületek hűtésére használt hűtőtornyokban szaporodott el a megbetegedésekért felelős baktérium. New Yorkban elrendelték a hűtőtornyok soron kívüli fertőtlenítését. Ime hat kulcslépés a hűtútornyok biztonságos fertőtlenítéséhez:

1. Ha teheti, hűtőtorony fertőtlenítésére online eljárást válasszon, ne offline-t, kivéve, ha a teljes mechanikus tisztítás elengedhetetlenül szükséges.

A hűtőtornyokat lehet online és offline is fertőtleníteni.
– Az online módszer csak vegyszeres fertőtlenítésből áll, miközben üzemel a hűtőtorony, leállás nincs.

– Az offline módszer a fertőtlenítés mellett teljes, alapos tisztításból is áll. Utóbbinak hátránya, hogy költséges és néhány komoly veszélyt is hordoz magában.

Annak ellenére, hogy az online módszer nem tartalmazza a hűtőtorony mechanikai tisztítását, van annyira hatékony, hogy elpusztítsa a Legionella baktériumokat és sokkal biztonságosabb, olcsóbb és gyorsabb, mint az offline módszer. Komoly előnye továbbá, hogy kevésbé korrozív. Egy átlagos online fertőtlenítés minimum 6 órán keresztül kb. 5 ppm szabad klórkoncentráció fenntartása mellett zajlik. További információt az online fertőtlenítésről angol nyelven a „Legionellosis Guideline: Best Practices for Control of Legionella” dokumentumból tudhat meg, amely szabadon letölthető a Cooling Technology Institute oldaláról.

hűtőtorony tisztításaAmennyiben az offline módszert választja:

2. A hűtőtorony mechanikus tisztítása előtt végezze el annak online fertőtlenítését. Ellenkező esetben a Legionella kockázat akár súlyosabb is lehet a kockázat-csökkentés előtt. Egy hűtőtorony mechanikus tisztítása előzetes fertőtlenítés nélkül olyasmi, mintha erőteljesen súrolnánk egy garázs koszos padlóját: valószínűleg meg tudjuk tisztítani így is, de rövid idő alatt rengeteg port lélegeznénk be. Ezért elővigyázatosságból kövesse a 4. pontban foglalt utasításokat.

3. Biztosítson védőfelszereléseket a dolgozók számára. Megfelelő maszkok alkalmazásával csökkenhet a legionellák belégzésének valószínűsége. Védőcipő, védőruházat és védőszemüveg segíthet megvédeni a szemet és a bőrt a külöböző vegyi anyagoktól.

4. Zárja el a hűtőtorony közelében lévő épületek külső levegőutánpótlását. Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) 30 méteres sugarú körben határozza ezt a távolságot meg.

5. Legyen alapos. Ellenőrizze a különböző szervezetek legújabb ajánlásait, mint amilyen pl. az amerikai Hűtőtorony Intézet és az Amerikai Fűtési, Hűtési és Légkondícionáló Mérnökök Társaságának (ASHRA). Kövesse a vegyi anyagok jelöléseit. Jegyezze fel, hogy mit csinált, beleértve az alkalmazott vegyi anyagokat, a vegyszer adagolásának időpontját, valamint a biocid koncentrációját és a pH-t. Kövesse a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat. Fentiek leginkább akkor biztosíthatóak, ha magasan kvalifikált és vízkezelésben járatos, tapasztalt szakember végzi el a feladatot.

6. Mind az online mind az offline módszer esetében legyen tisztában az alkalmazott módszer hosszútávú limitációival. Legionella egy korábban teljesen fertőtlenített hűtőtoronyt is akár napok alatt újra kolonizálhat. Rendszeres vízkezeléssel, karbantartással és ellenőrzéssel járó vízkezelési program nagyobb biztonságot nyújt, mint az alkalomszerű fertőtlenítés. Ugyanez vonatkozik a hálózati vízrendszerekre, pezsgőmedencékre és egyéb vízrendszerekre, amelyek legionellák rezervoárjai lehetnek. A legjobb védelmet az jelenti, ha a ANSI/ASHRAE 188-2015 sz. szabványa (Legionellosis: Risk Management for Building Water Systems) szerint elkészített vízkezelési tervet alkalmaz.

Készült a következő blogbejegyzés nyomán: hcinfo.com/blog, kiemelt kép: coolroomcleaning.wordpress.com fotók:www.industrial-coolingtower.com, worthhydrochem.com

Amennyiben egyéb vízkezeléssel vagy vízbiztonsággal kapcslatos javaslata van, kérem szóljon hozzá! Kíváncsian várjuk véleményét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.