“Hazajött a wellnessből, aztán meghalt….” – az első, tán precedens értékű eset a témában?

“Egymillió forintos kártérítésre kötelezett nemrég a Fővárosi Törvényszék egy Esztergom melletti wellnesshotelt, ahol egy idős házaspár Legionella-fertőzést kapott, majd a férfi két héttel hazaérkezése után meghalt. A Legionella baktérium a legtöbb vizes helyen előfordulhat, és csak akkor okoz bajt, ha vízcseppekkel a tüdőbe jut. Erre a wellnesshotelek pezsgőfürdőinél és vízporlasztóinál nagyobb az esély. A legionella vizsgálatát máig nem írják elő a jogszabályok a fürdőkben. Csak 1 mg klór használatát engedik meg, miközben a baktérium ártalmatlanítására literenként 3 mg klór lenne a megfelelő, ez viszont már ártana a fürdőzőknek.

….

Egy idős házaspár 2010. október 10–14. között pihent a Búbánatvölgyben található, négycsillagos Hotel Bellevue wellnesshotelben. Hazatérérésük után mindkettőjüknek magas láza lett. A 79 éves férfi állapota később válságosra fordult. Kórházba került, majd 15 nappal a hotelből való hazatérése után súlyos tüdőgyulladás következtében meghalt.

A boncolás Legionella baktérium jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

Az eset után az ÁNTSZ vizsgálatot végzett a hotelben, ahol ugyanazt a Legionella baktériumtörzset mutatták ki, mint az elhunyt férfi szervezetében.

A család ezután kártérítési pert indított a szálloda ellen. A pereskedés évekig tartott…..”
Forrás, illetve tovább: http://index.hu/belfold/2014/11/25/hazajottek_a_wellnessbol_aztan_a_ferfi_meghalt/ – 2014. november 25.

Kérdés, hogy az eset precedens értékű lesz-e, illetve elégséges-e ahhoz, hogy a törvényhozók felfigyeljenek a “Legionella-szabályozás” fontosságára és szükségességére, vagy egy, a november eleji, Portugáliában lezajló járványhoz hasonló példára van-e ehhez szükség.
fotó

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.