Idézetek Legionárius betegség túlélőitől

en.wikipedia.org_Clinicians_in_Intensive_Care_UnitEgy amerikai legionellával kapcsolatos blogon olvastam az alábbi idézeteket legionárius betegség túlélőitől. Igazán megrendítő egy csokorban olvasni őket, főleg úgy, hogy a legnagyobb részük a vizes rendszerek üzemeltetőinek odafigyelésével feltételezhetően megelőzhető lett volna.

„Május 4-én elaltattak. Ekkor már alig tudtam lélegezni. Nagyjából ennyi, amire emlékszem. Június 3-án ébredtem fel. A feleségem beszámolója szerint elég rosszul néztem ki, amíg lélegeztettek. A légiós kór majdnem megölt.” T.C.

„1997-ben volt legionárius betegségem. Nem voltam eszméletemnél 56 napig, magas lázam volt napokig. 71 napot töltöttem összesen kórházban. Még járni is újra kellett tanulnom. Az idegrendszerem súlyosan károsodott. Nem tudok dolgozni. Rokkantellátásért harcolok épp. SEGÍTSENEK!” R.H.

„Ápolónő vagyok és mégis meglepetésként ért az egész. Magas lázam volt, amikor orvoshoz kerültem. A harmadik éjszaka úgy éreztem, összeomlik a tüdőm. Ekkor hívtam a mentőket. Már nem tudtam járni sem. A kórházban azonnal légzéstámogatásra szorultam, intubáltak. A dolgok hamarosan még rosszabbra fordultak, amíg a tenyésztés eredményére vártak. Amikor bebizonyosodott, hogy legionárius betegségben szenvedek, azonnal többféle antibiotikummal kezdték egyszerre a kezelést. Leállt a veseműködésem és dialízisre szorultam. A vérnyomásom alíg volt mérhető. 11-15 orvos foglalkozott velem és 35-nél is több tüdőröntgenen estem ám. Nem tudtak rajtam segíteni. Újra meg kellett tanulnom írni. Sosem felejtem el sem a magam, sem a családom szenvedését. A legnagyobb ellenségemnek sem kívánnám sosem a légiós betegséget.” A.F

tüdőgyulladás„Még mindig sokat szenvedek. Ha nem lettem volna megrögzött dohányzásellenes és nagyon jó erőnlétben (úszó vagyok), a Legionella baktérium megölhetett volna. Bár néha azt kivánom, bárcsak megölt volna, mert évről évre egyre rosszabb az állapotom.” S.F.

„A feleségem lélegeztetőgépre került közel 4 hétre. Szerencsére jók voltak a kilátásai, mert az orvosok megfelelően ítélték meg az állapotát, hamar azonosították a kórokozót és rögtön megkezdték a legionárius betegség elleni terápiát. Szívet facsaró időszak volt mindannyiunk számára.” J.E.

„Felkerestem az orvosomat és kértem, hogy vizsgáljon meg legionárius betegségre, aki visszautasította a kérésemet. Én kitartottam a meggyőződésem mellett, hála az Égnek. Ha ezt nem tettem volna, akár meg is halhattam volna. Az orvosom nem volt tisztában a helyzet súlyosságával.” W.W.

„Már hat és fél év eltelt a betegségem óta, de még mindig hosszú távú memóriagondokkal küzdök. Több, mint egy évig tartott, amire újra munkaképes lettem. A zárójelentés szerint teljesen keringés- és légzéstámogató berendezésektől függöt a létem… nélkülük meghaltam volna. A következő három hónapot az otthonom és a kórház között töltöttem. Még mindig vannak olyan múltbéli dolgok, amelyek törlődtek a memóriámból. Sötét lyukak vannak a memóriám helyén. A legkisebb lányom 1-6 éves kora közötti időszakról a legtöbb emlékem elveszett… egyszerűen kitörlődött. Életem legszörnyűbb élménye volt.” D.D.

„A volt férjem nagybátyja legionárius betegségben haldoklik. Miért nem lehet tüdőátültetéssel segíteni? Annyira el vannak keseredve, hogy elaltatták és szteroidokkal tömik. Azt mondják, hogy meghalna, ha felnyitnák.” M.L.

„A közvetlen szomszédomnál hivatalosan is kimutatták a Legionella baktériumot, amikor légiós betegségben szenvedett. Úgy kezdődött, hogy egy hétig nagyob beteg volt. Ekkor elment ügyeletre azzal, hogy nem képes normálisan lélegezni. Hat nappal később ébredt fel a kómából. Tracheotomiával mentették meg az életét a sürgősségi osztályon. Az orvosa szerint akár egy évig is eltarthat, amíg újra a régi lesz.” J.C.

„A 19 éves fiam halt meg legionárius betegségben a múlt hónapban”. D.M.medi-shower.co.uk

„Én egy 26 éves, egészséges ember vagyok, aki szintén elkapta a betegséget. Már négy napja a kórházban voltam, mielőtt megvizsgáltak volna Legionárius betegség irányába is és a diagnózis megszületett volna. Mélyen lesúlytotta a családomat. Nagyjából 3 hónapot voltam táppénzen. A légiós betegségem óta sokkal gyakrabban vagyok beteg. Azt hiszem, a légiós betegség az immunrendszeremet legyengítette.” S.G.

„Én is elkaptam a legionárius betegséget. 30 napot töltöttem lélegeztetőgépen, intenzív osztályon. Ezután egy sor otthoni terápia következett még. És még mindig eltérés van a jobb vállamban, mert a betegség az idegrendszeremet is érintette. Ez nagyon idegesítő is és extrém fájdalmas is. Tetejében azóta (előtte nagyon ritkán) érzékeny vagyok erős fényre és hangos zajra; erős migrénem lesz tőle.” T.F.

„Épp most tértem haza a nővérem apósának temetéséről. Épp ma értesült róla a család, hogy a halál oka a legionárius betegség volt. Az elhunyt cukorbeteg is volt és cisztás fibrózisban is szenvedett. 74 éves volt és nem dohányzott.” G.F.

„A 64 éves édesapámnál most diagnosztizálták a légiós betegséget. Ez a betegség mind egészségileg, mind anyagilag egy rémálom. Mélyen hiszem, hogy meg kell nevezni a felelőst azért, ami az apámmal történt.” K.D.

„ A férjem 18 napig volt kórházban és egy hajszálon múlt az élete. Fémmunkásként dolgozik és ugyanazon a munkahelyen dolgozott hosszú évekig a betegsége előtt. A biztosítótársaság nem akarja megvizsgálni a munkahelyének vizes rendszereit a baktériumra, pedig szerintünk ott fertőződött meg.” Erica

„A legionárius betegség a legrosszabb dolog volt, ami orvosi értelemben valaha történt velem. Ha nem lettem volna makkegészséges, amikor elkapom, minden valószínűség szerint az életembe került volna. Azóta nem mertem wellness fürdőbe menni.” M.F.

„A férjem szenvedett legionárius betegségben. Az állapota olyan súlyos volt, hogy majdnem meg is halt. Súlyosan mozgásképtelen lett… a légiós betegségtől. A számos kezelés ellenére úgy tűnik, semmi sem javít az állapotán. A tünetei időszakonként igazán elkeserítőek.” K.F.

43 éves egyedülálló anyuka vagyok. A közelmúltban volt legionárius betegségem. Azt hittem, hogy bronchitisem van, amikor orvoshoz fordultam öt napja tartó száraz köhögés és láz miatt. Tüdőgyulladást állapítottak meg nálam, kórházba utaltak. A következő dolog, amire emlékszem, hogy az intenzív osztályon lélegeztetőgép csövével a számban felébredek. Ekkor tudtam meg, hogy öt napig kómában voltam!!!! Mivel az én esetem volt az egyetlen jelentett eset a környékünkön, az egészségügyi hatóság nem jön ki a házamba ellenőrzést tartani.” M.B.

„ A fiamat, aki egy egészséges, nem gyakran beteg, 12 éves kisfiú, épp most diagnosztizálták legionárius betegséggel. L. J.

„Épp most engedtek haza a kórházból, ahol kishijján meghaltam legionárius betegségben. Fogalmam sincs, mitől kaptam el.” G.M.R.

legionella makrofágban47 éves férfi vagyok, sem nem dohányoztam, sem nem ittam és jó egészségi állapotnak örvendtem, amikor 2009 februárjában elkaptam a betegséget és egy héttel később kórházba kerültem. A legionárius betegségem és az otthoni felépülésem a legeslegrosszabb dolog volt, ami valaha történt velem. Annak ellenére, hogy már öt hónap eltelt azóta, hogy megbetegedtem, még mindig komoly rövidtávú memória gondjaim vannak: elfelejtem, hova tartok épp, vagy elfelejtek neveket, akár még olyan emberekét is, akiket évek óta ismerek. Kérem, segítsenek! Úgy érzem, a légiós betegség hosszú távú tünetei rosszabbak, mint a kórházi élmények”. S.S.

„A férjem vérképzési rendellenességek miatt a helyi kórházban feküdt, amikor légiós betegséget kapott. Összesen 50 napot töltött kórházban egy három hónapos időintervallumon belül.” C.B.

„A barátom magas lázzal került kórházba. Öt nappal később megállapították, hogy legionárius betegségben szenved. Lélegeztetőgépen van és ezekben a pillanatokban is az életéért küzdenek.”

fotó: wikipedia (1. és 4. kép), medi-shower.co.uk (3. kép)

Önnek is megvan a saját története? Kérjük, írja meg nekünk!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.