Influenza és bakteriális fertőzés – nem szerencsés párosítás

Osztrák kutatók feltárták, milyen súlyos károkat okozhatnak egyes baktériumok, közöttük a legionellák, influenzás betegek tüdejében – számolt be a MNO Betegszoba rovata 2013. május 07-án:

„A Science legutóbbi számában megjelent kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy újfajta alternatív kezelési módszereket kell kifejleszteni az influenzával összefüggő bakteriális fertőzések kezelésére, hogy javítani lehessen a betegség kimenetelét, és meg lehessen előzni a maradandó tüdőkárosodást.

Az influenzát az influenzavírus fertőzése okozza, amely főként a felső légutakat, vagyis az orrot, a garatot és a hörgőket (ritkán a tüdőt is) támadja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a népesség körülbelül 5-15 százalékát érinti felsőlégúti fertőzés a szezonális influenzás időszakokban, és évente 250-500 ezer ember hal bele a betegségbe. Az influenzások halálozásának fő oka azonban valójában a másodlagos bakteriális fertőzés.

Amikor valaki influenzavírussal fertőzött, különböző okok következtében megnő a fogékonysága a bakteriális fertőzésekre. Az egyik baktérium, amelyet az immunrendszer normális körülmények között kordában tart, a Legionella pneumophila. Ez a baktérium bizonyos körülmények között, például influenzás fertőzés esetén tüdőgyulladást okozhat, ami kezelés hiányában maradandó tüdőkárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet. A kutatást vezető Amanda Jamieson dr. Thomas Deckerrel és munkatársaival együtt ezt a jelenséget kezdte vizsgálni.

„Modell rendszerünkben az influenza és a Legionella fertőzés kombinációja halálosnak bizonyult. Azt gondoltuk, hogy ezt a baktériumok szélsőségesen gyors növekedése okozza, de legnagyobb meglepetésünkre az derült ki, hogy a baktériumok száma valójában nem változott” – nyilatkozta Jamieson.

A kutatók kimutatták, hogy az influenza és a Legionella baktérium együttes fertőzése által okozott tüdőkárosodás nem regenerálódik megfelelően, mivel az influenza elfojtja a szervezet szövetkárosodást helyreállító képességét. Egy további legionellafertőzés így akár halálos tüdőgyulladáshoz is vezethet. Amikor azonban a kutatók a szövetregenerálódás útvonalait aktiváló gyógyszerekkel kezelték az ilyen betegeket, jelentős mértékben javult a kimenetel. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy újfajta kezelési módszereket kell kifejleszteni az influenza és a baktériumok kombinált fertőzése ellen.” – írha a MNO

Forrás: www.mno.hu


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.