Inforádió: Rendelet a pezsgőfürdők ellenőrzésére

Mivel a közforgalmú létesítményeket érinti, így számítottunk rá, hogy kap az új EMMI Legionella rendelete sajtónyilvánosságot. Ebben a blogbejegyzésben szó szerint közöljük az inforadio.hu legfrissebb, a témával kapcsolatos ma megjelent híranyagát. Ahogy Dr. Vargha Márta az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője már a megszólalása elején helyesbít is, a rendelet egyátalán nem csak a pezsgőfürdőkre vonatkozik, de természetesen azokra is.

„A legionella baktériumok által okozott fertőzések csökkentése érdekében alkotott rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez nemcsak a fürdőüzemeltetőket, hanem a kórházakat és minden olyan intézményt érint, amelyek pezsgőfürdőt üzemeltetnek. A rendelet három hónap múlva lép életbe, de az intézményeknek egy év türelmi időt adnak – mondta el az InfoRádiónak Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

„Nem csak a pezsgőmedencékről van szó, hanem minden olyan környezeti közegről, amely a legionella fertőzés szempontjából kockázatot jelenthet. A legionella olyan baktérium, amely leginkább épített környezetben szaporodik olyan helyeken, ahol meleg pangó víz van. Akkor jelent fertőzési kockázatot, ha apró vízcseppecskék keletkeznek, amelyek tartalmazzák ezt a baktériumot, mivel ezeket belélegezve meglehetősen súlyos betegség is kialakulhat, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladás is” – mondta el az InfoRádiónak az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője.

„A rendelet megalkotásának az volt a célja, hogy ezekben a kiemelten kockázatos közegekben megtörténjen a baktérium rendszeres vizsgálata, illetve a kockázat ellenőrzésének és csökkentésének megfelelő módjai is rögzítve legyenek” – tette hozzá Vargha Márta.

Utalt arra, hogy a legionellával kapcsolatban semmiféle korábbi hazai szabályozás nem létezett. Joggyakorlat, útmutatók voltak, de ezeket nem ismerte minden érdekelt fél és nem mindenütt volt bevezetve a helyes gyakorlat.

„A rendelet kórházak és a szállodák melegvíz-hálózatára vonatkozik, azon fürdőkre, amelyek hőmérséklete 30 foknál melegebb és vízcseppeket képeznek – tehát a pezsgőfürdőkre és élménymedencékre -, valamint a nedves hűtőtornyokra, ahol vízkipárolgás történik. Ezekre konkrét vizsgálati gyakoriságot ír elő a rendelet. Meghatározza emellett azokat a határértékeket, amelyek meghaladása esetén különböző beavatkozásokat kel tenniük az üzemeltetőknek” – mutatott rá Vargha Márta.

A rendelet három hónap múlva lép hatályba. Ezt követően is lesz egy év türelmi idő az előírások végrehajtására.

„Európában már nagyon sok helyen létezik ilyen szabályozás. A magyar nem szigorúbb, sőt, enyhébbnek mondható, mint a legtöbb európai rendelkezés” – jelezte a szakember.

Magyarországon évente körülbelül harminc legionella baktérium miatti megbetegedést észlelnek. Több száz fős járványok nem voltak Magyarországon, de előfordultak halálesetek is a legionellával összefüggésben – tette hozzá Vargha Márta.”
Hanganyag: Kálló Izabella. Meghallgatom a hanganyagot

Forrás: Inforadio.hu

(egy apró helyesbítéssel: nedvesen fűtő tornyok helyett nedves hűtőtornyok a helyes)

képek forrása: www.bellevuehotel.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.