Ingyenes ólom-vizsgálati lehetőség ivóvízből

Az Országos Közegészségügyi Intézetben indult egy népegészségügyi program, amelynek egyik része az ivóvízzel az emberi szervezetbe jutó ólom vizsgálata.

Az ivóvíz ólom tartalma a jogszabályok szerint legfeljebb 10 µg/l lehet. Az ólom egy mérgező nehézfém, amelynek egészséget károsító hatása már régóta közismert. Többek között számos krónikus idegrendszeri hatása van. A csapvizekben jellemző ólom-tartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészségproblémát, elsősorban a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére lehet ártalmas hatással.

Az ólom elsősorban a régi épületekben helyenként még meglevő ólomcsövekből kerülhet az ivóvízbe. Az ólom tartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére.

Abban az esetben is lehet a csapvíznek határérték felett az ólom tartalma, ha a fogyasztó semmilyen panaszt nem észlel az ivóvízzel kapcsolatban.

Az OKI évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvíz ólom tartalmát. Elsősorban a kockázati csoportba tartozók (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését várják.

Jelentkezés módja

Jelentkezni az olom@oki.antsz.hu e-mail címen, vagy postai úton lehet. Az e-mail vagy a levél tárgyában kérik az OKI munkatársai, hogy tüntessék fel, hogy „jelentkezés a nyitott laboratóriumra.

Mintavételi csomag és a vízminták beküldése

Amennyiben a megadott e-mail címen jelentkezik valaki a vizsgálatokra, és szakmai szempontok alapján kiválasztásra kerül, akkor postai úton kap egy mintavételi csomagot, amely 2 mintavételi edényt, egy mintavételi adatlapot, illetve egy mintavételi utasítást tartalmaz, amely alapján saját maga el tudja végezni a minták levételét. A mintavételi csomag átvételére személyesen is van lehetőség az OKI-ban a portán.

A levett vízmintákat a kitöltött mintavételi adatlappal együtt postai úton vagy személyesen tudja eljuttatni a felmérésben résztvevő az OKI munkatársai részére.

Egyéb tudnivalók

Az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig. A vízminták ólom tartalmának vizsgálata ingyenes.

Bővebben a témáról itt olvashatnak.

Az ingyenes laboratóriumi vizsgálatban résztvevők aktuális számától függően a beküldött vízminták feldolgozási ideje egy héttől 3 hónapig terjedhet. Szíves megértésüket előre is köszönjük!

Elérhetőségek

Cím: Országos Közegészségügyi Intézet, Vízhigiénés osztály; 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
E-mail: olom@oki.antsz.hu
Honlap: https://www.antsz.hu/felso_menu/rolunk/projektek/EFOP180

Én magam éltem a lehetőséggel, mivel családunk több szempontból is a kockázati csoportba tartozik: több mint 100 éves épületben élünk és három évnél fiatalabb kisgyermeket is nevelünk.

A mintavételi szettet személyesen hoztam el az OKI-ból és ugyanúgy személyesen vittem be a levett mintát. Az eredményt kb. két hét alatt egy hosszú, közérthető nyelven megírt tájékoztató levél kíséretében kaptam meg. Megnyugodhattunk, mert mind a csapnyitási, mind a kifolyatott ivóvíz ólom tartalma határérték alatti volt. A tájékoztató levélben felhívták a figyelmünket arra, hogy a csapnyitási minta fogyasztása akkor sem javasolt, ha a minta ólomtartalma határértéken belül volt, tehát fogyasztás előtt minden esetben javasolt az ivóvizet a pangó vezetékszakaszból kifolyatni.

Több közelben lakó ismerősöm szintén részt vett a vizsgálatban és egyik család esetében határérték felett volt az ivóvíz ólom tartalma; a kifolyatott mintában a határérték kétszeresét, a csapnyitási mintában több mint ötszörösét mérték. Mivel két három évnél fiatalabb gyereket is nevelnek, így mától az ivóvizet – egyéb intézkedésig – főzésre és ivásra nem használják.

A kockázati csoportba tartozók – ha úgy gondolják – éljenek a lehetőséggel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.