Airbnb lakas

Kell-e Airbnb szálláshelynek Legionella kockázatbecsléssel rendelkezni?

Nagyon sok megkeresést kapunk azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy kell-e Airbnb vagy más hasonló „egyéb szálláshelynek” a 49/2015 (XI.6.) rendelet szerinti Legionella kockázatértékeléssel rendelkeznie.

A válasz az, hogy IGEN, mert valamennyi szálláshely – az én olvasatomban – közforgalmú létesítménynek minősül és ha más nem, de ivóvízhálózata mindenképpen van és az ivóvíz kockázati közeg. 

A kérdés azonban, hogy
a) fokozott Legionella-fertőzési kockázatúnak minősül-e a létesítmény?
b) mi van akkor, ha nincs központi melegvízellátása, csak pl. átfolyós vízmelegítője vagy saját villanybojlerje. 

Többeket bíztattam már arra, hogy kérjenek állásfoglalást a helyi népegészségügyi hatóságtól (területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztály), hogy ők hogy értelmezik a jogszabályt. Több, mint ellentmondó válaszok szoktak születni. 

Megpróbálom összefoglalni, hogy mit gondolok a kérdésről. 

1. Fokozott kockázatúnak minősül-e a létesítmény? 

Jelenleg igen, mert megszűnt a kereskedelmi szálláshely definíciója és minden szálláshely jelenleg egy kaptafa alá esik. Bízom benne, hogy ez azért a közeljövőben változni fog. Miért érdekes az egyáltalán, hogy fokozott kockázatúnak számít-e a létesítmény? Ez esetben ugyanis, ha központi használati melegvíz-rendszere van, akkor abból van monitoring kötelezettség (vízhőmérséklet-mérés havonta és akkreditált Legionella vizsgálat évente). Ez nem mindegy, mert az akkreditált Legionella vizsgálat jelentős pluszköltséget ró az üzemeltetőre és a havi hőmérséklet-ellenőrzés is plusz feladatot jelent. 

2. Nincs központi melegvízellátás (távhő, vagy házközpontú melegvíz pl.), csak pl. átfolyós vízmelegítő vagy saját villanybojler van a szálláshelyen

Ha ún. egyéni a használati melegvízellátása, azaz – leegyszerűsítve – a melegvíz a lakáson belül készül pl. villanybojlerben, vagy átfolyós gázos, vagy elektromos vízmelegítőben (tehát nem távhő által biztosított, vagy házközpontú melegvíz-ellátás van). Ilyen esetben szigorúan véve nem áll fenn a jogszabály 6. § (3) szerinti monitoring-kötelezettség, mivel nem nagy kiterjedésű a melegvízhálózat, hanem ún. egyéb kockázati közegnek minősül az egyéni termelővel előállított melegvíz, azonban van néhány olyan területi hatóság, aki ilyen esetben is megköveteli a fenti, szigorú monitoringot, azaz el kell végezni pl. a Legionella vizsgálatot. 

Talán ez a folyamatábra segít tisztázni a kérdést. 

 

 

Airbnb szálláshely legionella vizsgálati kötelezettség

A használati melegvízen kívül mi lehet még pl. kockázati közeg egy Airbnb szálláshely esetében:

  • ivóvíz (ez szinte bizonyosan)
  • split klíma
  • hidromasszázs kád
  • tűzivízrendszer
  • kertes ház esetén öntözőrendszer, párakapu

A kockázatértékelésnek ezen rendszerekre is ki kell terjednie (azaz meg kell határozni az adott közeg által jelentett kockázatot), azonban monitirong-kötelezettség csak abban az esetben van, ha a kockázatértékelés magas kockázatot állapít meg (erre egy ilyen jellegű szálláshely esetén kicsi az esély).

Kis kitérő: Arra a kérdésre, hogy van-e Legionella kockázatértékelési kötelezettségem hallottam már olyan választ, hogy „nincs, mert mond azt az „ÁNTSZ-esnek”, hogy a villanybojleredet 60 °C fölé tekerted.”

A használati melegvíz hőmérsékletének megemelése a Legionella kockázatkezelés egyik legfőbb eszköze és dicséretes beavatkozás. Ez azonban egy kockázatkezelő vagy -csökkentő tevékenységnek számít és nem helyettesíti a kockázatértékelés elvégzését

Itt jön a kérdés, hogy akkor ez csak egy újabb lehúzás-e? Nem feltétlenül, mert a Legionella kockázatértékelést a Rendelet által hivatkozott Módszertani levél alapján – amely szabadon hozzáférhető – mindenki elkészítheti magának. Amennyiben azonban szakemberre bízná a feladatot, állunk szíves rendelkezésükre!

Kiemelt kép: NeONBRAND Unsplash 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.