Kire vonatkozik az új EMMI Legionella rendelet?

vízcsapAz emberi erőforrások minisztere 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelete a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról 2015. november 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben és a megjelenéstől számított 90. napon hatályba is lép.

De mik is azok a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegek, illetve létesítmények?Széles kört érint vagy esetleg igen szűket a rendelet? Kikre is vonatkozik ez az új jogszabály?

A válasz elég egyszerű: nagyon sok létesítményre.

Beszéljünk először a kockázatot jelentő közegekről pár szót. Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg tehát azon 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges. De mik is ezek?

  • Nagy kiterjedésű ivóvízhálózat (főleg a többszintes vagy több szárnyú épületek),
  • nagy kiterjedésű melegvízhálózat (főleg többszintes vagy több szárnyú épület, több épület tartozik egy HMV-rendsezrhez),
  • 30 °C-nál melegebb vízű fürdőmedencék és kádak, amelyeknél aeroszol képződhet (pezsgőmedence, élménymedence, hidroterápiás kezelőmedence),
  • nedves hűtőtorony, illetve
  • minden olyan egyéb közeg, amely 20–45 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmaz, és fennáll az aeroszol képződés lehetősége (pl. nedves légmosó, párásító, permetező, nagynyomású vizes tisztító, szökőkút, fogászati kezelőegység, közvetlenül melegvíz előállításra használt napelem stb.).

És melyek azok a létesítmények, amelyek Legionella-fertőzési kockázatot jelentenek?

Minden olyan közforgalmú létesítmény, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közegek találhatóak (tehát az előzőek valamelyike).

És igen, használati melegvíz-rendszer pl. elég sok közforgalmú létesítményben van. Kérdezzük fordítva: van olyan, amelyikben nincs?

http-::www.cmtowers.com:about

És kik a „kiváltságos” fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények: az előzőek szerinti létesítmények közül

  • az egészségügyi és
  • szociális intézmények,
  • kereskedelmi szálláshelyek,
  • nedves hűtőtornyok, valamint
  • azon közfürdők, ahol aeroszol előállító meleg vizű medencét üzemeltetnek, különösen pezsgőmedencét, élménymedencét, hidroterápiás kezelőt;

Mivel a jogszabály igen széles területet érint, így mondhatjuk: Legionella kockázatbecslésre fel!
2015. 11. 10.

FRISSÍTÉS:
[1hivatkozas]

kiemelt kép: www.hansa.com, 1. kép: www.inhabitat.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.