Legionárius betegség esetdefiníciói – az expozíció helye szerint

Az expozíció helye szerint osztályozva az eseteket, megkülönböztethetünk utazással, illetve egészségügyi ellátással összefüggő esetet, valamint területen szerzett tüdőgyulladást.

A módszertani levél az alábbi definíciókat fogalmazza meg:

Utazással összefüggő eset:

1. Utazással összefüggő legionárius betegség: a beteg a betegség kezdetét megelőző 2-10 napon belül legalább egy éjszakát otthonán kívül, a lakóhelye szerinti országban vagy külföldön, kereskedelmi szálláshelyen töltött. (Nem tartoznak ide a barátok, rokonok szívességi magánszálláshelyei.)

2. Utazással összefüggő legionárius betegség halmozott előfordulása (klaszter): kettő vagy több beteg, akik a betegség kezdetét megelőző 2-10 napon belül ugyanazon szálláshelyen tartózkodtak, vagy ugyanazt a szálláshelyet látogatták meg, és akik betegségének kezdete ugyanazon kétéves periódusban volt.

Nosocomialis (egészségügyi ellátással összefüggő) eset:

1. Bizonyosan nosocomialis legionárius betegség: a beteg a betegség kezdetét megelőző 10 napban folyamatosan ugyanabban az egészségügyi intézményben tartózkodott.

2. Feltételezhetően nosocomialis legionárius betegség: a beteg a betegség kezdetét megelőző 2-9 napon belül fekvő- vagy járóbetegként egészségügyi intézményben tartózkodott, és expozíciónak lehetett kitéve.

Területen szerzett pneumónia: Nem szálláshellyel vagy egészségügyi intézménnyel, hanem valamely egyéb expozíciós forrással összefüggésbe hozható legionárius megbetegedés.

Halmozott előfordulás: két vagy több eset előfordulása (utazással összefüggő eseteknél két éven, nosocomialis eseteknél hat hónapon belül), melyek közös expozíciós forrással hozhatók epidemiológiai összefüggésbe.

Forrás: Módszertani levél a legionárius betegségről és megelőzéséről,

fotó: www.freeimages.com


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.