Legionárius megbetegedés Portugáliában (2014. november) – Már 300-at meghaladta a regisztrált esetek száma

Vila Franca de Xira2014 november 12-ig 302 esetet regisztráltak Portugália történelmének ezidáig legnagyobb legionárius-betegség járványában Iria, Forte da Casa és Vialonga (Vila Franca de Xira, Lisszabon) településeken, mindegy 30 km-re Észak-keletre Lisszabontól. A megbetegedettek zöme portugál állampolgár, a járványhoz egy angolai és egy perui eset kapcsolható még. A megbetegedettek közül 49 igényel intenzív ellátást és ezidáig hét haláleset köthető a járványhoz.

(forrás: http://observador.pt. 45 novos casos num dia, são agora 278 os casos de Legionella; 2014. november 11. – portugál nyelven és Wikpedia)

Ez minden idők egyik legnagyobb legionárius megbetegedés járványa.

2014. november 8-án 20 objektum vizes rendszereit mintázták legionellára nézve, majd november 9-én kiterjesztették a vizsgálatokat további öt helyszínre, köztük 4 gyárra és egy szállodára.

A járványhoz köthető kockázati közeg egyelőre ismeretlen, így a hatóságok a vizes rendszerek elővigyázatos használására hívták fel a lakosság figyelmét, köztük kiemelték a zuhanyzók, a nagynyomású mosók és a légkondicionáló rendszerek kockázati szerepét.

A donorok egészségének védelme érdekében az érintett területen (Povoa de Santa Iria ) a véradást is átmenetileg felfüggesztették (forrás: http://www.dn.pt/inicio/portugal/interior.aspx?content_id=4228386)

(Kép: Google)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.