Legionella a parlamenti zuhanyzóban

A legionárius betegséget is okozó baktériumot azonosították a máltai parlament épületének két zuhanyzójából.A vizsgálati eredmények ismeretében a parlament szóvivőjének és az ellenzék vezetőjének saját zuhanyzóját is lezárták a hatóságok. A szóvivő a nyilatkozatában kiemelte, hogy

„a probléma egy konkrét vezetékre korlátozódik, amelyik a szóvivő és az ellenzéki vezető, Dr. Busuttil zuhanyzóját táplálja.”

A múlt hónapban már egyszer kimutatták a Legionella baktériumot az épületben. A nem megfelelő vízvizsgálati eredmény készhezvételét követően egyszeri sokk fertőtlenítést végeztek, hogy megszüntessék a veszélyt és megakadályozzák a kolonizáció továbbterjedését.

Az esettel párhuzamosan a Grandmaster’s Place nevű intézményben is Legionella nyomaira bukkantak egy rutinszerű ellenőrzés során. Ez a helyszín számos megbeszélésnek ad otthont a soros máltai EU elnökségi rendezvények alkalmával. A problémás mosdókat lezárták és intézkedtek a hálózat fertőtlenítéséről.

A legionellózit okozó baktérium kapcsán a legtöbben még mindig a klímákra gondolnak mint fő veszélyforrásra, de a fenti példa is rámutat arra a tényre, hogy egy alig vagy egyáltalán nem használt melegvízhálózati ág adott esetben még komolyabb veszélyforrás lehet.

Forrás: TimesOfMalta

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.