Legionella az Egyesült Királyság háztartásainak zuhanyzóiban

Míg hazánkban jelenleg a közforgalmú létesítmények Legionella szennyezettsége áll a nemrég hatályba lépett ún. Legionella rendelet (EMMI 49 /2015 (XI. 6) sz. rendelete) miatt az érdeklődés középpontjában, addig egy nemrég megjelent tanulmány az Egyesült Királyság háztartásainak zuhanyzóiban vizsgálta a Legionella baktérium előfordulását.

[1hivatkozas]

A tudományos cikk összefoglalásának fordítása:

„A lakóingatlanok vízhálózatai gyakran összefüggésbe hozhatók sporadikus, területen szerzett legionárius megbetegedésekkel. A zuhanyzók egyértelműen aeroszolképző egységeknek számítanak, azonban a legionellákkal való szennyezettségük ezidáig kevéssé vizsgált területnek számított.

Jelen vizsgálat az Egyesült Királyság háztartásainak zuhanyzóiból vett minták Legionella spp. előfordulását vizsgálja tenyésztéses és kvantitatív PCR-es módszerekkel (qPCR). A kutatás során Dél-Anglia 82 lakóingatlanának összesen 91 zuhanyzóját mintázták.

Klinikai szempontból releváns (ezt nem tudtam megfejteni, vajon mit jelenthet – a szerk.) Legionella fajokat tenyésztéses technikával a zuhanyzókból vett minták 8 %-ából mutattak ki (az összes lakóingatlan 6 %-át érintve). A Legionella pneumophila sg1 ST59 típust egy létesítményen belül 2 zuhanyzóból azonosították. Itt az elvégzett levegőmintavételezés során aeroszolos állapota miatt a levegőből is ki tudták mutatni a kórokozót.

A zuhanyzók további 31 %-a volt pozitív Legionella spp-re nézve a molekuláris biológiai vizsgálatokkal (qPCR). Többváltozós binomiális regressziós elemzéssel a Legionella spp. qPCR vizsgálatának eredménye pozitív összefüggést mutatott a létesítmény (p=0,02) és a zuhanyzó korával (p=0,01) és a zuhanyzó használatának gyakoriságával (p=0,09).

A kvantitatív PCR módszerével kimutatott Legionella spp. koncentráció csökkent a zuhanyzó használati gyakoriságának növekedésével (p=0,04) és a zuhanyfej gyakoribb tisztításával (p=0,05). Sem az ivóvízhálózat sem a zuhanyfej anyaga esetében nem találtak összefüggést az anyagminőség és a Legionella spp. qPCR pozitivtás között (p=0,65 és p=0,71).

A vizsgálat szerint a lakóingatlanok zuhanyzói fontos rezervoárjai a klinikai szempontból jelentős Legionella fajoknak. Egyszerű közegészségügyi tanácsokkal könnyen csökkenthető a Legionella expozíció kockázata a háztartásokban.”

Forrás: Samuel Collins, David Stevenson, Allan Bennett, Jimmy Walker: Occurrence of Legionella in UK household showers. International Journal of Hygiene and Environmental Health. Volume 220, Issue 2, Part B, April 2017, Pages 401–406

[2hivatkozas]

A 2016-ban elkészült doktori munkámban én is vizsgáltam háztartások vízhálózatainak Legionella szennyezettségét. A mintákat egyértelműen két csoportba tudtam sorolni, mégpedig az egyéni és a központi használati melegvízellátású lakóingatlanok csoportjára. Egyéni HMV termelőknek azon rendszereket vettem, amelyek esetében a tárolt víz térfogata nem haladta meg a 200 litert és cirkulációs hálózattal nem volt kiépített a rendszer. Ezen egyéni rendszerek esetében a használati melegvíz Legionella szennyezettsége lényegesen alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy a használati melegvíz hőmérséklete az egyéni és a központi HMV termelés esetén nem különbözött jelentősen. Azért a HMV hőmérsékletének hatását néztük meg elsősorban a Legionella csíraszámra, mert a további vizsgálatokban a használati melegvíz Legionella szennyezettséget legnagyobb mértékben meghatározó tényezőjeként a használati melegvíz hőmérsékletét állapítottuk meg. Ebből adódóan függetlenül attól, hogy egyéni vagy központi HMV termeléssel biztosítják a melegvizet egy lakóingatlanban, a használati melegvíz hőmérsékletét érdemes mindenképpen úgy beállítani, hogy valamennyi fogyasztási ponton haladja meg az 55, de legalább az 50 oC-ot. Amit még tehetünk az egyéni HMV termelők (pl. villanybojlerek vagy tárolós gázbojlerek) Legionella szennyezettségének csökkentése érdekében az az, hogy rendszeresen (évente, de legalább kétévente) kitisztíttatjuk és karbantartatjuk a melegvíztermelő berendezést. Utóbbi jelentősen megnövelheti a készülék élettartalmát is.

.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.