Legionella egy budapesti kórház vízrendszerében

Legionella kimutatás„A legionellák fakultatív patogén baktériumok. Bár élőhelyeik a természetes édesvizek, nagy számban a mesterséges vízrendszerekben szaporodnak el. Egészségkockázatot a pangó vizes, rosszul karbantartott, 20-50°C hőmérsékletű, aeroszolt képző mesterséges vízrendszerek, így egyebek mellett a régi, nagy épületek melegvíz hálózatai jelentenek. Ezekben a vízhálózatokban optimálisak a feltételek a legionellák megtelepedéséhez és szaporodásához, a finom vízpermettel pedig az alsó légutakba is eljuthatnak, és különböző, akár halálos kimenetelű légúti fertőzést alakíthatnak ki. A Legionella által okozott megbetegedésekre hajlamosít a magas életkor és a legyengült immunállapot, ezért a kórházakban kezelt emberek fokozottan veszélyeztetettek.

Munkájuk során egy több épületből álló budapesti kórház vízrendszerét több éven keresztül mintázták, és azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy (1) eltér-e az egyes épületek kolonizációja (2) hogyan változik a csíraszám és (3) mennyire változatosak a kitenyészthető Legionella baktériumok, a mintavételi helyek és időpontok függvényében.

A mintavétel és a törzsek izolálása az MSZ EN ISO 11731-2 szabványnak megfelelően történt, a szerotípusokat latex-agglutinációs módszerrel határozták meg. Az izolátumok további csoportosítást MALDI TOF tömegspektrométerrel és ERIC PCR-rel végezték el.

A mintavételek során minden esetben kimutattak legionellát a kórház vízrendszeréből. Leggyakrabban L. pneumophila 1 és L. pneumophila 2-14 szerotípusba tartozó baktériumokat izoláltak. A MALDI TOF vizsgálatok L. pneumophilaként azonosították törzseiket, de a spektrumok és az ERIC PCR mintázatok alapján több csoportot különítettek el. Vizsgálataik alapján kijelenthetik, hogy az adott kórház vízrendszere folyamatosan kolonizált Legionellával, bár az egyes épületekben a csíraszám jelentősen változott a vizsgálati időszakban. Az izolált baktériumtörzsek genetikailag változatosak, de az egyes típusok hosszabb időn át kimutathatóak a rendszerből.”

Khayer Bernadett, Szikora Péter András, Tornainé Kálmán Emese, Róka Eszter, Vargha Márta
Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatósága, Vízhigiénés Osztály

A cikk a Fiatal Higiénikusok XII. Fórumán, Hajdúszoboszlón, 2016. májusában elhangzott prezentáció összefoglalója (változatlan formában)

Forrás: EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LX. ÉVFOLYAM, 2016. 2. SZÁM

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.