Legionella és a komposzt

Kertészkedők, óvatosan a komposzttal!

Skóciai orvosok a Lancet című orvosi folyóirat hasábjain figyelmeztetik a kertészkedőket, hogy bánjanak óvatosan a komposzttal, mert légiós betegség forrása lehet. – számol be erről az InforMed internetes portál 2010. szeptember 9-én.

Egy 67 éves férfi súlyosan megbetegedett, belázasodott, hidegrázás, zavartság, légszomj lépett fel nála, majd a röntgenvizsgálat tüdőgyulladást mutatott ki. A beteg a skóciai kórházban oxigént, infúziót és antibiotikumokat kapott, majd az intenzív osztályon intubálták.

– Amikor kikérdeztük a beteget a fertőzés lehetséges okát keresvén, kiderült, hogy lelkes kertész volt, és a tünetek jelentkezése előtt két nappal megvágta a mutatóujját, majd komposzttal kevert földbe palántázott – mondják az orvosok, akik azt feltételezik, hogy a seben keresztül kapta meg a fertőzést a beteg.

A Legionella baktérium általában folyókban és tavakban található meg, de előfordul a légkondicionálókban és hűtőtornyokban is. 2006-os adatok szerint Angliában és Walesben 551 jelentett eset fordult elő, ám a valódi szám ennél minden bizonnyal lényegesen nagyobb.

Forrás: Infomed hírportál, fotó, fotó


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.