Legionella és fogászat

dental chair uni

Figyelem! A cikk tartalma elévült. 2016-ban az OEK frissítette a módszertani levelét!

Az Országos Epidemiológiai Központ ajánlása a fogászati egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére c. dokumentumának az OEK honlapján elérhető piszkozata is kitér a legionárius betegségre a Vízrendszerek karbantartása és fertőtlenítése c. fejezetében (4.4)

Az ajánlás kimonja, hogy “A fogászati kezelőegységek vízrendszerei, különösen a műanyag csővezetékek megfelelő karbantartás hiányában kedvező közeget jelentenek a baktériumok megtelepedéséhez. A fogászati kezelőegységek rendszertelen használatából adódóan pangó vízterekben a vízből kiülepedő, és a csövekből kioldódó tápanyagok felhasználásával a csöveken biofilm képződik, amelyben kórokozók, pl. Pseudomonas aeruginosa vagy Legionella fajok is elszaporodhatnak. A fogászati kezelések során a nagy fordulatszámmal működő kézi darabok használata során baktériumokat tartalmazó aeroszol képződik, amelynek mikrocseppjei az alsó légutakba jutva legionellosist (legionarius betegség vagy Pontiac láz) vagy más bakteriális fertőzéseket okozhatnak. Mivel a keletkező aeroszol órákig a levegőben marad, mind a páciensek, mind a személyzet fertőződésének kockázatával számolni kell.”

Az ajánlás 4.4.2 fejezete (Vízminőségi követelmények és ellenőrzésük) 22°C-os telepszám vizsgálatot javasol a vízminőség rendszeres ellenőrzésére.

Az ajánlás leírja, hogy “amennyiben az eredmény meghaladja az 500 TKE/ml értéket, vagy az egymást követő vizsgálatok vízminőség romlást jeleznek, a kezelőegységet és vízrendszerét soron kívül fertőtleníteni kell. Emellett javasolt évi egy alkalommal akkreditált laboratóriumi vizsgálat telepszám 22 ºC, Pseudomonas aeruginosa és Legionella spp. paraméterre”

Forrás: Az Országos Epidemiológiai Központ Kórházi-járványügyi Osztályának szakmai oldala

kép forrása

Szólj hozzá!