Kövesse a jogszabályokat, tegyen eleget a jogi követelményeknek…

Legionella táptalajon

A minap a Legionella kockázatbecslés témájában böngésztem az interneten és egy angol honlapon olvastam egy érdekes és követendő felsorolást „Hogyan előzheti meg a legionellák elszaporodását a kórházi vízhálózatokban” címmel. A felsorolás első pontja így hangzott: Kövesse a jogszabályokat, tegyen eleget a jogi követelményeknek…

..mondhatnánk, ha mi is Nyugat-Európában, vagy Észak-Amerikában élnénk. Jelenleg Magyarországon azonban nincs kötelező érvényű szabályozás vagy határérték legionellára hálózati vízben.

Az egyetlen ezidáig megjelent útmutató, az „Európai Útmutató az Utazással Összefüggő Legionárius Betegség Felügyeletéhez és Megelőzéséhez” c. dokumentum használati vízrendszerek esetében 1 000 TKE/l felett ír elő beavatkozást, amennyiben ez az érték vízhálózat több pontján észlelhető.

Még nincs ugyan a legionellák környezeti előfordulására vonatkozó szabályozás, egy készülő rendelet elfogadása után várhatóan kötelező kockázatfelmérést ír elő a légiós betegséget okozó Legionella baktériumra a veszélyt jelentő épületekben. Tehát, bár jogszabály Magyarországon még csak készülőben, mégis érdemes betartani minden fokozott veszélyt jelentő épületben az Európai Útmutatóban rögzített 1000 TKE/l-es határértéket.

Hogy miért érdemes az Európai Útmutatónak és a rendelet-tervezetben rögzítetteknek minél inkább és minél hamarabb megfelelni? Ezek nélkül ugyanis nincsenek a dolgozók, a szállodák, a fürdők, a strandok látogati, az üzemek alkalmazottai, sőt a kórházakban a betegek sem biztonságban. Már az első precedens értékű peren is túl van az Magyarország.

Hálózati vízben legionellákFelmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy a probléma mennyire valós és nem csak jogszabályi túlkapásról van-e szó. Megnyugtatni senkit sem tudok, mert az első magyar prevalencia vizsgálat eredményei szerint a hazai vízrendszerek nagyrésze súlyosan szennyezett legionellával.

Most jöhet az a kérdés, hogy akkor miért nincs több beteg? Még itt sem tudok megnyugtató választ adni. Valószínűleg nagyságrendekkel több beteg van, csak a légiós betegség Magyarországon nagy valószínűséggel erősen aluldiagnosztizált és jelentett.

A hatóságok és az üzemeltetők közös céljának kell lennie a vizes rendszerek Legionella-csíraszámának alacsony értéken tartása és ahol szükséges, különböző beavatkozásokkal a baktérium koncentrációjának csökkentése.

kép: medi-shower.co.uk, kiemelt kép: thewatercouncil.wordpress.com

Frissítés: A cikk a közzététel napján volt aktuális. Azóta változott a jogszabályi háttér Magyarországon, ugyanis megjelent az EMMI 49/2015. (XI. 6.) rendelete a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról 2015. november 6-án. Erről többet az erről szóló blogbejegyzésben olvashat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.