Legionella pneumophila kimutatásának javítása hálózati vízből

Az elmúlt napokban a PudMed (A PubMed a leggyakrabban használt ingyenes bibliográfiai adatbázis, ami az orvostudomány és határterületeinek tudományos irodalmát gyűjti össze) oldalon böngésztem a téma aktualitásait, így a következő hetekben innen hoznék pár összefoglalót, cikket.

Az első, a téma neves holland szerzőinek cikke leginkább laboratóriumban dolgozó mikrobiológusoknak szól. A tudományos cikk azt a kérdés veti fel, hogy hálózati vízminták tenyésztése magasabb hőmérsékleten és pH-n BCYE agaron szelektív-e Legionella pneumophila irányába?

A cikk a neves Water Reseach hasábjain jelent meg, 2017. júniusában.

„Világszerte a jelentett legionárius betegség esetek 90 %-ának hátterében kóroki ágensként a Legionella pneumophila-t azonosítják, annak ellenére, hogy környezeti vízmintákból, a legionellák tenyésztésére használt standard, ún. BCYE táptalaj (pH 6.9 ± 0.4) antimikrobiális ágens hozzáadása mellett, vagy anélkül a legionellák széles spektrumának tenyésztésére alkalmas táptalaj (36 ± 1 °C-on).

Ennek ellenére magasabb pH-jú BCYE táptalajon, és/vagy magasabb hőmérsékleten tenyésztve erősen visszaszorult a jelen kutatásban vizsgált 26 nem-pneumophila Legionella faj tenyészthetősége a L. pneumophilához viszonyítva.

A mintákat pH 7.3 ± 0.1-jú BCYE táptalajon tenyésztve és/vagy 40 ± 0.5 °C-on (BCYE pH 7.3/40 °C) inkubálva, már szelektivitást mutatott a L. pneumophila irányába. A vizsgált nem-pneumophila törzsek közül egyedül a L. adelaidensis és a L. londiniensis szaporodott ilyen körülmények között is.

A BCYE táptalajon (pH 7.3/40 °C) tenyésztett L. pneumophila 1-es szerotípusú, vízből kitenyészett törzsek csíraszáma nem különbözött szignifikánsan a szintén BCYE táptalajon, de alacsonyabb pH-n (6,9) és hőfokon (36 °C) tenyésztetétől sem direkt szélesztéssel sem membránszűréssel. Membránszűréssel L. pneumophila a 107 legionellára nézve pozitív hálózati vízminta közül 58-ból (54%) tenyészett ki a fenti tenyésztési körülmények egyikével, vagy mindegyikével. A 7,3 pH-jú BCYE táptalajon 40 °C-on tenyésztett L. pneumophila csíraszáma (log-transzformált) hasonlított a 6,9 pH-jú BCYE táptalajon és 36 °C -on tenyésztettéhez (r2=0,87), bár az átlaguk ennek ellenére szignifikánsan különbözött (p < 0,05). Nem-pneumophila fajok csak 6,9 pH-jú BCYE táptalajon és 36 °C -on inkubálva voltak kimutathatók, összesen 49 vízmintából (46%).

Ezért a 7,3 pH-ra beállított BCYE alkalmazása és a minták 40 °C-on történő tenyésztése megkönnyítheti a hálózati vízmintából a L. pneumophila kimutatását és megszámlálását, abban az esetben, ha tenyészthető nem-pneumophila Legionella is van a hálózati vízben, ami közül néhány, pl. a L. anisa nagy számban előfordulhat hálózati vízmintában.”

A cikk összefoglalója eredeti nyelven elérhető: Veenendaal HR, Brouwer-Hanzens AJ1, van der Kooij D.: Incubation of premise plumbing water samples on Buffered Charcoal Yeast Extract agar at elevated temperature and pH selects for Legionella pneumophila. Water Res. 2017 Jun 27;123:439-447. doi: 10.1016/j.watres.2017.06.077.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.