Legionella Módszertani levél 2020 5. kiadás_940198

Megjelent a Legionella Módszertani útmutató 2023. évi, 7. kiadása

Módszertani levél 7. kiadás

Fontos mérföldkő a vízhigiéné területeinek szabályozásában, hogy 2022. január 12-én hatályba lépett az EU 2020/2184 Irányelv, ami megköveteli a Tagállamoktól az ivóvízminőség-felügyelet rendszerének jelentős átalakítását. A módosítás öt fő területet érintett, köztük a kockázatalapú ivóvízminőség-felügyelet kiterjesztését az egész ivóvízellátási láncra, azaz a nyersvizektől egészen a fogyasztási pontig. A módosítás átültetésének határideje a magyar jogrendbe 2023. január 12 volt.

Ez a módosítás azonban így nem csak az Ivóvíz Kormányrendeletet, hanem a 49/2015(XI.6.) EMMI, ún. Legionella-rendeletet is érintette.

Előző blogcikkünkben már összefoglaltuk a Legionella-rendelet legfőbb módosításait, így most csak röviden, címszavakban:

  1. Változott a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény definíciója, mégpedig a következőképpen: „minden olyan közintézmény, valamint munkahelyként szolgáló épület, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található”, azaz most már a munkahelyekre is egyértelműen kiterjed a rendelet.
  2. Változott a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények listája is a hálózati víz vonatkozásában, bekerültek a körbe a sportközpontok és a büntetés-végrehajtási intézetek, kikerültek egyes szálláshelyek és a bölcsődék is. Ahol a hálózati víz jelenti a fokozott fertőzési kockázatot, ott a használati melegvíz mellett most az ivóvizet is vizsgálni szükséges évente Legionella irányába.
  3. A jogszabály definiálja, hogy az ivóvíz hőmérsékletét 2 perces, a HMV-jét 1 perces kifolyatás után kell ellenőrizni a kockázatértékelésben leírt monitoringpontokon.
  4. Eddig csak a Módszertani útmutató, most már maga a Rendelet is megfogalmazza a Legionella kockázatértékelés felülvizsgálatának kötelezettségét, bár ennek gyakoriságának rögzítését jellemzően a módszertani levélre hagyja.
  5. Bekerült a lakosság tájékoztatási kötelezettségének feladata is a rendeletbe, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központra hárít.
  6. A Módszertani útmutató most évente nem január, hanem február 15-ig változhat, amit ugyanúgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tesz közzé honlapján.

A jogszabályi előírásnak megfelelően a mai napon megjelent a Módszertani útmutató 2023. évi, aktuális kiadása.

Az NNK oldalán megjelent egy változásjegyzék a 2023. évi, 7. kiadáshoz, ami elérhető itt.

A Módszertani útmutató változtatására elsősorban a jogszabály változása miatt volt szükség. Emellett az utóbbi években megfogalmazódott kérdések kezelését is igyekszik rendezni az útmutató, úgymint pl. a folyamatosan fertőtlenített hálózati vízrendszerek vagy az időszakosan üzemen kívül helyezett rendszerek problémái.

Az Útmutató 7., 2023. évi kiadása elérhető itt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.