Legionella módszertani útmutató

Megjelent a Legionella Módszertani Útmutató 2024. évi, 8. kiadása

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, jogszabályi kötelezettségének eleget téve a mai napon, 2024. február 15-én honlapján közzétette a Legionella Módszertani Útmutató, azaz a Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról szóló dokumentumának 2024. évi, 8. kiadását.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan kiadott egy változásjegyzéket is, ami nem csak a változásokat sorolja fel, hanem a változások okát is megmagyarázza. 

A legtöbb kérdést  egyértelműen a szakmai körökben régóta várt közfürdő rendelet megjelenése vet fel, hogy ez változást hoz-e  a Legionella kockázat témájával kapcsolatban, de nem változott sem a vizsgálandó medencék köre, sem a Legionella határértékek. A közfürdő rendelet hatálybalépése miatt azonban évente egy alkalommal a tápvíz vizsgálata is szükséges lesz. Változást jelent továbbá, hogy a mikrobiológiai vizsgálatokkal egyidőben fertőtlenítőszer-maradék vizsgálatot is kell végezni és ha ennek értéke meghaladja a határérték kétszeresét, új minta levételére van szükség. Ennek jelentőségét könnyű belátni: nem várhatunk reális képet egy rendszer mikrobiológiai állapotáról, ha azt túlfertőtlenítették. 

Pozitív változás továbbá, hogy a melegvizes pezsgő- és élménymedencék esetében a szabad aktív klórszintnek 1 és 2 mg/l között kell lennie. Emlékeztetőül, korábban a max. megengedett érték volt az 1 mg/l, mostantól ez a minimum. Ezeknek a medencéknek a víztérfogat arányos terhelése jellemzően a legnagyobb, így ezek tarthatók a legkevésbé könnyen kontroll alatt, ami indokolja a magasabb és szakmailag mindenképpen üdvözölendő magasabb megengedett és elvárt határértéket. (Persze így a kötött klórszintre még jobban szükséges lesz figyelni). 

Szintén üdvözlendő, hogy röviden ugyan, de érinti a szennyvíztisztítók jelentette Legionella kockázatot az új kiadás. 

Emellett felhívja a figyelmet egy jogszabályváltozásra az új kiadás, miszerint  2023. dec. 31.-től a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet 3/A. § szerint a 3. § szerinti kockázatbecslés elvégzése már munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül. Ez a jogszabályváltozás azokra a létesítményekre vonatkozik, ahol a kockázatviselők kizárólag vagy elsődlegesen a munkavállalók. 

Tehát mégegyszer, a Módszertani levél legújabb, 2024. évi, 8. kiadása elérhető itt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.