Megjelent az Európai Útmutató új, átdolgozott kiadása – I. rész

2017. júniusában megjelent az Európai Módszertani Útmutató a Legionella baktérium által okozott fertőzések megelőzésére, ellenőrzésére és vizsgálatára c. dokumentum, amely teljes terjedelmében, elérhető angol nyelven az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) honlapján

Hogy miről szól az Európai Útmutató az Utazással Összefüggő Legionárius Betegség Felügyeletéhez és Megelőzéséhez c. 2008-ban, hazai viszonyokra történő adaptálása után magyarul is megjelent dokumentum új, átdolgozott kiadása?

Ezen a héten és a jövő héten megjelenő két blogbejegyzés ezzel foglalkozik.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű egyének érzékenyek különösen a legionellák okozta fertőzésre és egyes életmóddal összefüggő kockázati állapotokról, így az alkoholizmusról, dohányzásról is bebizonyosodott, hogy növelik a legionellosis kockázatát. Ennek ellenére minden évben jelentős számú olyan megbetegedést is jelentenek (a legionárius betegség kötelezően jelentendő Európában, így Magyarországon is – a szerk.), amelyben egészséges emberek az áldozatok ismert kockázati tényező nélkül. Az egyik kockázati tényező az emberek utazási szokásaiban keresendő nagy valószínűséggel, ugyanis az európai jelentett esetek közel fele utazással összefüggő. Mi állhat ennek hátterében? Pl. a szezonálisan működő szálláshelyek vizes rendszereiben – nem megfelelő üzemeltetés esetén – kialakuló pangás, pl. kifejezetten kedvez a kórokozók elszaporodásának. Az európai utazási statisztikákból kiolvasható, hogy egyre több idősebb személy utazik külföldre vakációzni, akik eleve fokozott fogékonyságot mutatnak a legionárius betegséggel szemben. Az idősebb személyek tetejében előszeretettel használnak kockázatot jelentő medencés fürdőket is. Növeli a kockázatnak kitettségüket továbbá, hogy gyakran olyan országokba utaznak, ahol a hidegvíz hőmérséklete – az eleve magasabb környezeti hőmérséklet miatt – meghaladja a legionellák szaporodásához már kedvező 20 oC-os értéket.

Ennek ellenére, természetesen nem csak szálláshelyek lehetnek érintettek és jelentenek kockázatot és a viszonylag nagy médianyilvánosságnak köszönhetően, a lakosság a legtöbb európai országban (Magyarországon még a tapasztalatok szerint nem ez a jellemző – a szerk.) ismeri a Legionella baktériumok által jelentett veszélyt, így jelen útmutató sem kizárólag ilyen létesítményekkel (szálláshelyekkel, fürdőkkel) foglalkozik, hanem teljesebb képet próbál adni a kockázati közegekről és a kockázatot jelentő létesítményekről. (Ipari létesítményekre pl. különösen jellemző, hogy bennük – akár egyedi – kockázati közegek sora fordulhat elő – a szerk.).

Jelen módszertani útmutató négy részre különül el. Hogy melyekre, pontosan arról a következő héten megjelenő blogbejegyzésben olvashat magyar nyelven többet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.