Megjelent az Európai Útmutató új, átdolgozott kiadása – II. rész

Megjelent az Európai Útmutató új, átdolgozott kiadása – II. rész
2017. 09. 20. | Egyéb | Nincs hozzászólás

Megjelent az Európai Útmutató új, átdolgozott kiadása – II. rész

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő, a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

A múlt heti blogbejegyzés folytatásaként ezen a héten bemutatjuk, hogy az idei évben, az ECDC által megjelentetett Európai Módszertani Útmutató a Legionella baktérium által okozott fertőzések megelőzésére, ellenőrzésére és vizsgálatára c. dokumentum hogy épül fel tartalmilag, először az első két részt:

Az 1. rész összefoglalja a kockázatértékelésre, a környezeti vizsgálatokra és a különböző vizes rendszerek/vízi környezetek ellenőrzésére és a legionellák elszaporodásának megelőzésére vonatkozó eljárásokat.

Ez a rész összefoglalja tehát azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a használati melegvíz- és ivóvízrendszerek valamint a nedves hűtőtornyok kockázatértékelésénél, úgymint

  • a kérdésben érintett személyek kompetenciájára és képzési követelményeire vonatkozó tudnivalókat
  • jogszabályi és egyéb követelményeket (pl. kockázatbecslés felülvizsgálata)
  • a legionellák szaporodását befolyásoló tényezőket
  • kockázati közegeket (=kockázatot jelentő vizes rendszerek), ill. mire térjen ki a kockázatértékelés az adott rendszer esetén (felülvizsgálatra vonatkozó ajánlásokkal).
  • a mikrobiológiai mintavételezés szerepét
  • az egyes rendszerek gyártóinak, forgalmazóainak, kivitelezőinek felelősségét
  • tartalmaz továbbá egy 15 pontos ellenőrző kérdőívet, checklistát is, ami hasznos eszköze lehet a kérdéses vízbiztonsági terv ellenőrzésének

A dokumentum 2. része a legionárius betegség járványügyi kivizsgálásának módszereivel foglalkozik, szállodákban, más szálláshelyeken valamint egyéb közforgalmú létesítményekben.

A módszertani útmutató ezen része röviden ismerteti a járványügyi vizsgálat folyamatát, különös hangsúlyt fektetve a kockázatértékelés és a vízvizsgálati eredmények ellenőrzésére és áttekintésére, a Legionella-mintavételre, valamint az azonnali beavatkozási és a hosszú távú kockázatcsökkentő intézkedések lehetőségeinek mérlegelésére.

Felhívja a dokumentum a figyelmet továbbá arra, hogy a kockázatértékelést végző személynek megfelelő személyi védőfelszereléssel kell rendelkeznie a helyszíni szemlén az ellenőrzés elvégzéséhez. Kiemeli, hogy az aeroszolképző elemeket (ventillátorok, szökőkutak stb.) le kell kapcsolni a helyszíni szemle előtt, elég időt hagyva a légtérben előforduló, potenciálisan Legionella-tartalmú aeroszol leülepedéséhez.

A dokumentum 3. és 4. fejezetének tartalmáról magyar nyelven a következő héten írunk többet.

A dokumentum teljes terjedelmében hozzáférhető angol nyelven az ECDC honlapján.

.

Amennyiben kiváncsi legfrissebb híreinkre, iratkozzon fel!:

Felhívjuk a figyelmét, hogy Ön az "Küldés" gomb megnyomásával feltétel nélkül elfogadja és Önre nézve kötelezőnek ismeri el az Felhasználási és Adatkezelési Szabályzatot és kifejezett és egyértelmű hozzájárulását adja a hírlevelek fogadásához.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!