Párásító okozta járvány újszülöttosztályon

Kivételesen kis személyes megjegyzéssel kezdeném a mai bejegyzést. Most történt velem először életemben, hogy egy tudományos cikket olvasva végig a könnyeimmel küszködtem. Az elejétől a végéig. Hogy miért? Azért, mert ilyen esetnek sem 2008-ban Cipruson, sem sehol a világon nem szabadna történnie.

A cikk összefoglalója:

Háttér: Ezidáig csak elszigetelt eseteket írtak le újszülötteket érintő legionellózis kapcsán, amelyek közös jellemzője általában a szokatlanul súlyos tüdőgyulladás. Ezzel szemben 2008 decemberében egy kiterjedt, újszülötteket érintő Legionella okozta járvány zajlott le Cipruson. A járvány új információkkal szolgált az epidemiológusok és klinikai szakemberek számára az újszülötteket érintő legionellózis tekintetében.

Módszerek: Abban a kis magánkórházban zajlott környezeti mintavétellel egybekötött járványügyi kivizsgálás, ahol az újszülöttek világra jöttek. A járványügyi szakemberek visszamenőleg átnézték a fertőzött újszülöttek orvosi feljegyzéseit a tünetekkel a szövődményekkel és a betegség lefolyásával kapcsolatban.

Eredmények: 32 újszülött exponálódott a magánkórház újszülöttosztályán a szennyezett vízzel, akik közül 9 (28 %) betegedett meg a Legionella baktériumtól. A 9 betegből hatnál tapasztaltak a tüdőben beszűrődést, három esetnél nem találtak radiológiai eltérést és az ő esetükben a betegség klinikai lefolyása is enyhe volt. Négy újszülöttnél állapítottak meg kiterjedt kétoldali tüdőgyulladást és közülük három elhunyt. Így azon betegek esetében, akiknél a radiológiai lelet eltérést mutatott, a mortalitás 50 % volt. A járványban a teljes mortalitás pedig 33,3 % volt. Az újszülöttek biológiai mintáiból Legionella pneumophila 3-as szerotípusát tenyésztették ki. Néhány betegből vett mintából Legionella pneumophila 1-es szerotípusú baktérium is kitenyészett. A járványügyi kivizsgálás során bebizonyosodott, hogy a betegek a magánkórház újszülött osztályán, egy ott üzemelő hidegpárásítótól betegedtek meg. A hidegpárásító vizéből Legionella baktériumokat tenyésztettek ki.

Következtetések: Újszülöttosztályokon tilos párásítást használni, mivel az újszülöttek különösen fogékonyak a Legionella fertőzésre. Újszülöttek esetében továbbá azonnal gondolni kell Legionella fertőzésre, rögtön akkor, amikor a betegség első tünetei megjelennek és abban az esetben is gondolni kell rá, ha különös a betegség lefolyása, pl. nem tapasztalható eltérés a mellkasröntgenen.

A cikk teljes hosszában elérhető a Clinical Infectious Diseases oldalán. fotók: Noledesign Kft. tulajdona

Ha otthonunkban hidegpárásítót üzemeltetünk, abba lehetőség szerint mindig forralt vizet tegyünk és naponta, legfeljebb kétnaponta cseréljük le a vizét és mindig szárazon tároljuk. Ioncserélt/desztillált víz használata nem helyettesíti a forralást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.