Central european journal of occupational and environmental medicine

Pezsgő- és élménymedencékkel összefüggésbe hozható legionárius betegség esethalmozódások Magyarországon

Még 2019-ben jelent meg egy cikk az „Central European Journal of Occupational and Environmental Medicine” c. tudományos folyóiratban, amely 3 magyarországi levegőztetett, melegvizű medencéhez köthető legionárius betegség hátterét dolgozta fel. A cikkben megállapításra került, hogy a nem megfelelő kialakítás és/vagy üzemeltetés járult hozzá a legionellák oly mértékű elszaporodásához, hogy az olyan komoly következményekkel járjon hogy a megbetegedések két beteg halálához is vezettek. 

A cikk összefoglalójának magyar fordítását hoztuk most Önöknek. 

Pezsgő- és élménymedencékkel összefüggésbe hozható legionárius betegség esethalmozódások Magyarországon

Különböző medencés fürdőkhöz kapcsolódó, utazással összefüggő Legionárius-betegség esetek három esethalmozódását azonosították 2010 és 2012 között Magyarországon. A három klaszter (esethalmozódás) összesen 8 beteg érintettségét jelentette, akik közül ketten elhunytak. 

A megbetegedést okozó baktérium mindhárom klaszterben a Legionella pneumophila faj 1-es szerotípusa volt (ehhez a szerotípushoz köthető az európai esetek 75-80 %-a – a szerk.). Az 1. és 2. számú klaszter esetében klinikai törzsek (humán izolátumok) is rendelkezésre álltak. 

Az 1. klaszterben az betegek által használt medence vize negatív volt ugyan legionellára nézve, de a Legionella pneumophila baktérium 1-es szerotípusa a medence vizének tisztítására szolgáló homokszűrőből kitenyészthető volt. 

A másik két klaszter esetében már a medence vizéből is magas csíraszámban volt a Legionella baktérium kimutatható (1 700 és 1 500 000 CFU/L). 

A hálózati vízrendszerekből vett vízminták negatívak voltak legionellára nézve mindhárom szálláshely esetében.

Mindhárom klaszterben a maradék fertőtlenítőszer koncentrációja a fertőzés valószínűsíthető időpontjaiban vagy alacsony volt vagy nem is jegyezték fel, mert pl. a helyszíni – jogszabályi kötelezettség szerinti – méréseket nem is végezték el. 

A 2. és 3. klaszterben a medence kialakítása nem is volt alkalmas közösségi használatra, és az utóbbi klaszterben a medence kezelési gyakorlata sem felelt meg a szakmai minimumfeltételeknek és a vonatkozó jogszabályoknak.

Ezek az eredmények erőteljesen azt valószínűsítik, hogy a fertőzés forrása nagy valószínűséggel a szóban forgó szálláshelyek élménymedencéi lehettek. A megbetegedések után a medencéket bezárták, fertőtlenítették és szükség esetén fel is újították. Végül a negatív vízvizsgálati eredmények után a helyi népegészségügyi hatóság szigorú felügyelete mellett újra megnyitották őket. 

Ezen vizsgálatok eredményei alapul szolgáltak a Legionella baktérium környezeti monitorozásól szóló jogszabály megalkotásához, ami többek között a pezsgő- és élménymedencék ellenőrzésére is kiterjed. 

A cikk eredeti (angol) nyelven szabadon hozzáférhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján

 

 

kép forrása: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.