Röviden a beteg épület tünetegyüttesről

CIDE3758P8A beteg épület szindróma (sick building syndrome) nem egy konkrét betegség, hanem különböző tünetek együttes megjelenésének összefoglaló neve. A tünetek adott épületben dolgozóknál, lakóknál jelennek meg. Leggyakoribb ott a tünetek megjelenése, ahol nem fektetnek kellő hangsúlyt a megfelelő szellőzésre és megvilágításra. A tüneteggyüttes megjelenése olyan új épületek és irodaházak dolgozói körében a legjellemzőbb, ahol központi hűtő- és fűtőrendszerek gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és hőmérsékletről.

A beteg épület szindróma tüneteinek leggyakoribb kiváltó oka az épületek légterében magas koncentrációban jelen lévő egyes vegyi anyagokban keresendő, ilyen többet között a szén-dioxid, de építőipari vegyi anyagok vagy akár tisztítószerek is állhatnak a tünetek megjelenésének hátterében. Régi és/vagy nem megfelelően szellőztetett épületekben a penész, valamint a rosszul karbantartott szellőzőrendszerek, és a bennük megtelepedett mikrooronganizmusok egytől egyik hozzájárulnak a tünetegyüttes kialakulásához.

Egyes kutatások azt is feltételezik, hogy a tüneteggyüttes megjelenésében az ózonnak is jelentős szerepe van, ugyanis a levegőben egyébként is jelen lévő illékony szerves vegyületek, amelyek származhatnak többek között bútorok és egyéb berendezési tárgyak, pl. padlószőnyegek előállítása során használt oldószerekből, lágyítókból, ózonnal keveredve szemirritációt és légúti panaszokat is okozhatnak. A keveredés pedig elkerülhetetlen, az ózon ugyanis fotokémiai szmog alakjában könnyen bejut az épületekbe, vagy különböző irodai gépek, mint a nyomtatók vagy fénymásolók üzemelése közben helyben keletkezik.

A beteg épület tünetegyüttes részben megelőzhető vagy legalábbis a tünetek enyhíthetők a szellőzőrendszerek rendszeres karbantartásával és a penészedés megszüntetésével. Gyakran enyhülnek a panaszok, ha lehetőségünk van szabályozni például a fény erősségét, az központi légkezelőből áramló levegő mennyiségét és hőmérsékletét, vagy a helyiség zajszintjét.

Készült a femina.hu cikke nyomán.

A beteg épület tünetegyüttesről hamarosan bővebben is olvashat az oldalon!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.